Hledej

středa 22. února 2012

The Girl with the Dragon Tattoo (2011) - 80%

Muži, kteří nenávidí ženy
Rok se s rokem sešel a svou návštěvou nás opět poctil jeden z nejtalentovanějších režisérů současného Hollywoodu, David Fincher. Tentokrát s látkou, která zvedla ze židle nejednoho diváka. Jedná se o velmi brzký remake švédského originálu z roku 2009. Úspěšné filmové trilogie, vycházející z neméně populárního bestselleru Millénium. Opravdu svět potřebuje po tak krátké době americkou verzi? Před zatracením je nutné si uvědomit, že tato verze pochází od režiséra, který vytvořil strhující snímek i o počátcích Facebooku. Odtrhněme se od švédského originálu a podívejme se, jak dokáže obstát film jako takový.

Jedná se o klasickou detektivku. Temnější film noir. Investigativní žurnalista Mikael Blomkvist (Daniel Craig) se po nepovedenému případu odebírá do ústraní a přijímá zakázku daleko na severu studeného Švédska. Ale není to jen tak ledajaký případ, bohatý Henrik Vanger (Christopher Plummer) by rád přišel na kloub smrti své neteře. Nešťastná událost zavražděné Harriet zanechala hluboké šrámy na celé rodině, která ač z větší části žije na jednom ostrově, tak v ní působí napjaté vztahy a komunikační bariéry. Největším háčkem ale je skutečnost, že se nešťastné zmizení mladé dívky odehrálo před více než čtyřiceti lety. A že za tím stojí velice pravděpodobně někdo z rodiny. Kdo není zcela upřímný, kdo skrývá před ostatními šokující tajemství? Kromě této linie sledujeme v průběhu první poloviny stopáže příběh mladé, schopné a zcela nevyzpytatelné Lisbeth (Rooney Mara). Tato dívka s (nejenom) dračím tetováním a přemírou piercingů je přes svůj kontroverzní zevnějšek velmi schopnou pozorovatelkou, hackerkou a osobou, se kterou si není radno zahrávat. V druhé polovině - ne náhodou - spojí síly s Mikaelem a pokusí se objasnit tento případ starý téměř půl století. Protože co když to nebylo ojedinělé zmizení a ve hře figuruje masový vrah? Čím blíže jsou odpovědím, tím je pátrání nebezpečnější...

Z námětu je patrné, že se jedná o dokonalou látku pro Davida Finchera, mistra tíživé atmosféry. Rukopis tvůrce Zodiaca (2007) nebo Sedm (1995) je znát a udrží pozornost po celou dobu filmu (téměř tři hodiny). Od prvotních krůčků zamrzlou nehostinnou krajinou až po samotné pátrání po domech nebo archivech, dusné depresivní nálady se nezbavíme. Podporují ji rovněž zvukové efekty dvojice Trenta Reznora a Atticuse Rosse. Chladné a odtažité tóny dokreslují dění na plátně, akorát jsou samostatně téměř neposlouchatelné. V tomto ohledu vychází lépe jejich předchozí tvůrčí spolupráce na The Social Network (2010). Zato úvodní titulky se po kreativní i zvukové stránce povedly na jedničku:

                                  Immigrant Song by Karen O with Trent Reznor & Atticus Ross

Daniel Craig si napravuje reputaci po propadáku Cowboys & Aliens (2011) a postavu novináře zvládá přirozeně. Nejvíce pozornosti a ostrému sledování podléhá postava Lisbeth. Převážně na jejím výkonu byla postavená sláva švédské verze, kde se této postavy zhostila Noomi Rapace. Jak dopadla její verze v podání půvabné Američanky? Více než dobře. Stačí jen jeden pohled a člověk ví, že takovou osobu by nerad potkal ve tmavých uličkách. A nejedná se pouze o zjev, ale o celkové působení a herecky vloženou duši.

Svět možná nepotřebuje remaky a už vůbec ne úspěšných filmů s nedávnou dobou vzniku, ale rozhodně potřebuje jedinečné filmy Davida Finchera. Muži, kteří nenávidí ženy možná nejsou jeho nejlepším dílem, ale za ostatními nikterak nezaostává. Námět perfekcionalisticky zfilmován více než adekvátně, k dokonalosti by potřeboval akorát tak minimálně o půl hodinu zkrátit, aby tempo gradovalo s vyšší účinností. Měl by se sám zhostit i obou budoucích pokračování (Dívka, která si hrála s ohněm; Dívka, která kopla do vosího hnízda)? Vždy bývá škoda tvůrce, který se zasekne upsáním se jedné sáze (zdravíme Michaela Baye), ale v případě Finchera je jistá poctivá práce ve stylu a atmosféře, které umí jen on. Pokračování vzniknou tak jako tak a bude tak zajímavé sledovat, jak se vyrovnají s vysoko nastavenou laťkou prvního dílu.

"You will be investigating thieves, misers, bullies. The most detestable collection of people that you will ever meet - my family."


0 komentářů:

Okomentovat