Hledej

neděle 26. února 2012

Téma: Nejlepší soundtracky roku 2011

Dnešním dnem vrcholí ohlédnutí za minulým rokem kinematografie předáváním 84. cen akademie. Žebříčky nejlepších i nejhorších filmů či hereckých výkonů byly propírány snad na všech filmových stránkách a tak teď věnujme pozornost jiné kategorii - filmové hudbě. Možná poslední žijící oblíbenou kategorii následníků klasické hudby. Nuže zde je výběr toho nejlepšího, co bylo složeno za rok 2011 - 15 instrumentálních a 5 kompilačních soundtracků. Pěkný poslech!



15 nejlepších instrumentálních soundtracků:

1. Patrick Doyle - Rise of the Planet of the Apes

Od nové Planety opic se příliš nečekalo a přesto (možná právě proto) překvapila na všech frontách. Patrick Doyle vtiskl snímku svým hudebním podkresem osudovost, napětí i libé jemné tóny, doprovázející Caesara a ostatních opic od počáteční naivity po samotnou revoluci. A i díky hudbě jim budete fandit.

♫ Zoo Breakout
♫ Caesar's Home




2. Alberto Iglesias - Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Film Jeden musí z kola ven je zasazen do prostředí 70. let a to se promítlo i na soundtracku. Ten nám připomene klasické špionážní snímky a především film-noir. Nenápadný jazz se prolíná ze skladby na skladbu a přestože zde není mnoho jasných motivů, dokonale vykresluje celkovou náladu svým minimalistickým provedením. Zkomponovaná hudba je nominována na Oscara.

♫ George Smiley
♫ Tinker, Tailor, Soldier, Spy



3. Dario Marianelli - Jane Eyre

Jane Eyre je snímkem klasické červené knihovny o velké nešťastné lásce a jako takový potřebuje stejně silný hudební podklad. S historickými dramaty má Dario Marianelli zkušenost a umí tak správně odhadnout, v jakém okamžiku nasadit emotivní tóny výrazných houslí a kdy přitemnit. Výsledkem je jedinečné dílo s nezaměnitelnou atmosférou.

♫ Awaken
♫ The Call Within



4. Howard Shore - Hugo

Další "score" nominované na zlatého plešouna patří Howardu Shore. Zasněné nostalgické variace střídají melancholické tóny, stejně jako se v samotném filmu střídají dvě pozice vyprávění. Z hudebního hlediska jsou obě poloviny vyvážené a na poslech velmi příjemné. Svůj lví podíl na tom mají akordeony navozující atmosféru Francie první poloviny 20. století. Celkově se jedná o nominaci zcela zaslouženou.

♫ The Thief
♫ The Invention of Dreams


5. John Williams - War Horse

Válečný kůň možná nepatří mezi Williamsovu nejzdařilejší tvorbu, ale stále se jedná o velmi kvalitní doprovod silné hudby k silnému filmu. A narozdíl od jeho jiné loňské tvorby (Tintinova dobrodružství) obsahuje jasnější kompozici skladeb k samostatnému poslechu, než jazzové variace určené fixněji k obrazovému ději. Stejně tak jsou obě Johnova díla mezi nominovanými.

♫ No Man's Land
♫ Homecoming



6. Michael Giacchino - Super 8

Nyní jeden z nejzřetelnějších nástupců "staré gardy" skladatelů. Stejně jako samotný film kopíroval styl Stevena Spielberga na počátku 80. let, stejným způsobem postupoval i dvorní skladatel J.J. Abramse Michael Giacchino. Můžeme tak slyšet jasnou motivaci Johnem Williamsem nebo Jerry Goldsmithem. Nejedná se o vykrádání motivů, ale samotného postupu, proto soundtrack působí tak pozitivně starosvětsky.

♫ Letting Go
♫ Super 8 Suite


7. Ludovic Bource - Artist

Obdobně jako u filmu Hugo těží Artist ze svého ladění do 20. let minulého století. Hudba tak není klasicky symfonická, ale spíše odkazuje na doprovod jazzový a swingový. Tak jak se slušilo a patřilo skutečným dobovým snímkům. Výsledek je velmi přesvědčivý a velmi dobře poslouchatelný. Další soundtrack s nominací.

♫ George Valentin
♫ Waltz For Peppy




8. Alexandre Desplat - The Ides of March

Alexandre Desplat je pracovitým skladatelem a za minulý rok složil doprovod k osmi filmům. Více než velkofilmy (poslední dva díly Harryho Pottera) mu sednou minimalističtější dramata. V nich hudba spíše jen propluje, ale při samostatném poslechu se jedná o nápadité a na poslech příjemné skladby. Za všechny případy si uveďme Dny zrady (případně Neuvěřitelně hlasitě & ...).

♫ Undercurrents
♫ Doubt



9. Alan Silvestri - Captain America: The First Avenger

Alan Silvestri patří po právu mezi ostatní velké skladatele. Přinesl nám celou řadu známých a oblíbených soundtracků, od Návratu do budoucnosti, přes Forresta Gumpa až po Mumii. Jeho styl je znát i na jeho poslední práci a čistá orchestrální hudba je plná patriotismu i hrdinství. V tom dobrém slova smyslu.

♫ Captain America March
♫ Passage of Time




10. Hans Zimmer - Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Hans Zimmer je další zvučné jméno. Velmi variabilní umělec s bezesporným vlivem na ostatní skladatele vytvořil v loňském roce několik soundtracků a pokračování slavného detektiva spadá mezi ty nejpovedenější. Rozvíjený motiv z prvního dílu doprovází další adrenalinové, nebo naopak temně umírněné skladby. Známá je i jeho spolupráce s romskou kapelou ze Slovenska.

♫ Watson Finding Moriarti
♫ The Red Book



11. Max Richter - Perfect Sense

Perfect Sense je filmem melancholickým, až depresivním. Ne jinak tomu je i hudby. Minimalistické tóny klavíru nebo houslí splňují dokonale svůj účel a vytváří náladu smíření se s přicházejícím koncem. Přesto je tato melancholická hudba svým způsobem krásná. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása.

♫ A Lovers Complaint
♫ Luminous




12. Dustin O'Halloran - Like Crazy

Dalším kusem vycházejícím z jednoduchého vyťukávání se na klavír je album Like Crazy. Příběh osudu jedné složité lásky vykresluje klaviatura jednoduše a niterně silně. Poměrně neznámý americký skladatel Dustin O'Halloran tak složil hudbu adekvátní tomuto nezávislému snímku.

♫ Arrivals N.2
♫ Fragile N.4




13. Steve Jablonsky - Your Highness

Další příjemné překvapení. Hudba se nese na stejném proudu jako komediální děj a tak je tomu přizpůsoben i orchestr. Okázalé skladby skladatele Transformerů doprovází středověké hudební nástroje a výsledek je jak epický, tak záměrně vtipný zároveň. Album obsahuje mimo jiné jedinečný zpěv Jamese Franca a Zooey Deschanel.

♫ Let Us Quest!
♫ Goodbye My Tinys



14. Burkhard Dallwitz - The Way Back

Režisér Peter Weir opět spojil síly s Burkhardem Dallwitzem, který vytvořil velkolepé, ale přesto neokázalé a intimní dílo k tragickému putování napříč Asií. Je samozřejmostí, že dokonale navazuje na filmový děj, ale stejně tak působivé je i v samostatném poslechu.

♫ Tibet
♫ The Way Back Suite




15. Danny Elfman - Real Steel

Velmi překvapivým soundtrack vytvořil Danny Elfman. Klasik filmů Tima Burtona zcela změnil svůj typický zvuk a přinesl retro dobrodružný podkres, který je tak "over the top", až je svým způsobem přitažlivý. Ono to nejspíše ani jinak nešlo, když na plátně probíhá montážní výcvik dálkově ovládaného boxerského robota...

♫ On the Move
♫ Final Round




Do nejužšího výběru se nedostala alba k filmům Warrior (Mark Isham), Rango (Hans Zimmer), Cowboys & Aliens (Harry-Gregson Williams), Moneyball (Mychael Danna) nebo třeba Battle: Los Angeles (Brian Tyler).

5 nejlepších písničkových soundtracků:

1. Submarine

Celého doprovodu se chopil britský muzikant a člen Artic Monkeys Alex Turner. Pouze zpěv a kytara. Jednoduchost, krása.

♫ Piledriver Waltz (Alex Turner)
♫ Hiding Tonight (Alex Turner)
♫ Glass in the Park (Alex Turner)





2. Shame

Kompilace jazzu, swingu je ruku v ruce k tíživé atmosféře snímku. Občas skladby náladu doplňují, někdy jsou v kontrastu. Celkově velmi působivý výběr.

♫ New York, New York (Carey Mulligan)
♫ I Want Your Love (Chic)
♫ Let's Get Lost (Chet Baker)





3. Midnight in Paris

Howard Shore skládal k Hugovi "typicky pařížskou" hudbu sám, Woody Allen vybíral už z existující. Výsledný dojem je nakonec stejně působivý a atmosferický.

♫ Let's Do It (Let's Fall In Love) (Conal Fowkes)
♫ Bistro Fada (Stephane Wrembel)
♫ Si tu vois ma mère (Sydney Bechet)





4. Drive

Jeden z nejdiskutovanějších soundtracků, celkové retro ladění písničkové poloviny soundtracku je stejně úžasné jak při poslechu samostatně, tak v symbióze s dějem na plátně.

♫ Nightcall (Kavinsky)
♫ A Real Hero (College Feat. Electric Youth)
♫ Oh My Love (Riz Ortolani Feat. Katyna Ranieri)




5. Sucker Punch

Toto album naplňují převážně covery známých rockových skladeb. Tentokrát v ladění snového fantasy, přesně ku obrazu odehrávajícího se děje. Zajímavý pokus.

♫ Sweet Dreams (Are Made Of This) (Emily Browning)
♫ White Rabbit (Sucker Punch Remix) (Emiliana Torrini)
♫ Search and Destroy (Skunk Anansie)





BONUS: The Book of Mormon

A jeden bonus na závěr. Kniha Mormonova není příběh filmový, nýbrž divadelní. Scénáristické duo tvůrců South Parku Trey Parker a Matt Stone vytvořili spolu s Robertem Lopezem satirický muzikál o mormonském náboženství, který si v ničem nezadá se slovníkem výše zmíněného coloradského městečka. Velmi nekorektní texty ale nejsou pouze prvoplánovým prostředkem k pobavení, ale zostra nastavují zrcadlo určité skupině společnosti. Navíc jsou podkresleny velmi chytlavou muzikou a výsledné dílo dá vzpomenout na další muzikál, South Park: Peklo na zemi. Samotný poslech se částečně obejde i bez známosti předlohy, neboť představuje příběh sám o sobě. Velmi vtipný soundtrack s písničkami, za jejichž muziku by se nestyděl kdejaký broadwayský skladatel. Tohle se opravdu povedlo.

♫ HelloTwo By TwoYou and Me (But Mostly Me)Hasa Diga EebowaiI BelieveBaptize Me a další... </ div>

0 komentářů:

Okomentovat