Hledej

neděle 29. dubna 2012

TOP 10: Road Trip Movies

Dle padajících teplotních rekordů v posledních několika dnech to vypadá, že se s námi zima definitivně loučí. Příroda hraje všemi barvami, dny se prodlužují, sukně zkracují... Zkrátka vše, co od správného jara lze očekávat. Do pravého léta je ještě pár měsíců daleko, ale už nyní se můžeme nalákat na blížící se období dovolených. Inspirovat se můžeme v následující desítce "road trip" filmů. Tento žánr má kromě komediálních eskapád hlavních hrdinů v konfrontaci s podivnými postavičkami jeden společný prvek - samotná cesta je mnohem důležitější, než předem naplánovaný cíl.




National Lampoon's Vacation (1983) - 80%
Bláznivá dovolená
A kde jinde začít, než u nekorunovaného krále tohoto specifického subžánru. Clark (Chevy Chase), jeho žena Ellen (Beverly D'Angelo) a děti Rusty (Anthony Michael Hall) a Audrey (Dana Barron) se vydávají na cestu napříč spojenými státy. Startovní bod: Chicago, cíl: zábavní park Walley World v Los Angeles. Jenomže nic neprobíhá podle plánu a v autě začíná být pořádné dusno... Režie se ujal Harold Ramis, který je nejspíše neznámější pro svou roli doktora Egona Spenglera z legendárních Krotitelů duchů. Chevy Chase byl jednou ze spolehlivých ikon 80's komedií a Beverly D'Angelo také nebyla pouze na ozdobu. Onu správnou atmosféru vtiskl do snímku rukopis mistra (rodinných) komedií 80. let Johna Hughese. U nás poměrně neznámé jméno, ve Spojených státech po právu oslavovaná legenda.

Film se dočkal ještě několika (samostatných) pokračování, a tak se rodina Griswoldova podívala ještě do Evropy nebo Las Vegas. Zatímco putování po evropských velkoměstech se neslo v podobně uvolněném stylu, ve městě hříchů už Clarkovi a spol. poněkud docházel dech. Přeci jenom filmovací styl osmdesátých let se na konec let devadesátých už příliš nehodil. A aby byl výčet kompletní, vánoční prázdniny této povedené rodinky zcela právem patří mezi ty nejlesklejší klenoty vánočních filmů. A na druhé straně stojí jako pijavice velmi nepovedený spin-off s bratrancem Eddiem (Randy Quaid, bratr slavnějšího Dennise) v hlavní roli a také zcela zbytečný kraťas Hotel Hell Vacation. Z celého toho výčtu je Bláznivá dovolená výborným startovacím bodem a jednou z nejlepších rodinných cestovních komedií.

"Why aren't we flying? Because getting there is half the fun. You know that."



Midnight Run (1988) - 80%
Půlnoční běh
Způsobem, jak vytvořit kvalitní road trip komedii, je poslat nedobrovolně na cestu dva zcela odlišné charakterní typy. Na tomto principu stojí mimo jiné i žánr tzv. buddy movie. Nesourodé postavy, žijící každá ve svém separovaném světě, nabízejí ty správné komediální konflikty. Důležitým předpokladem je správná chemie mezi herci, a ta je v případě Půlnočního běhu přítomná. Ústřední dvojicí je nesmlouvavý bývalý policista Jack Walsh (Robert De Niro) a subjekt jeho detektivního pátrání účetní Jonathan Mardukas (Charles Grodin). Cíl zní jasně: dopadnout mafiánského účetního, který zpronevěřil svému bossovi 15 milionů dolarů, a přivést ho do páteční půlnoci z New Yorku před soud v Los Angeles. Jenomže cesta napříč celými Spojenými státy bude velmi komplikovaná. Cestu jim několikrát znepříjemní Jackův konkurent Marvin (John Ashton), členové mafie, která chce své ukradené peníze zpět, a v neposlední řadě FBI.

Hlavním zdrojem humoru v této krimi komedii je sarkastický drsňák Jack a na druhé straně upovídaný dobrák Jonathan. Možná ale v takto vyhrocené situaci začne vznikat nestandardní přátelské pouto... Za snímkem stojí Martin Brest, který si své jméno udělal na prvním díle Policajta v Beverly Hills a pověst zkazil na Lásce s rizikem. Alfou a omegou je Robert De Niro, který byl do té doby spojován především s dramatickými postavami nekomediálního žánru. Přechody k odlehčenému žánru jsou vždy bedlivě sledovanou záležitostí, která poskytne divákovi pohled na oblíbeného herce ve zcela odlišném světle. Pokud na to herec má a scénář mu dovolí vyniknout, vznikne z toho velmi kvalitní a zábavný film, jako v případě Půlnočního běhu.

"Is this moron number one? Put moron number two on the phone."



Rat Race (2001) - 75%
Milionový závod
Milionový závod je filmem inspirovaným americkou klasikou It's a Mad Mad Mad Mad World (a neplést se stejnojmenným filmem z roku 1960). Základní premisa je velmi jednoduchá. Bohatý majitel casina Donal P. Sinclair (John Cleese) uspořádá hon na dva miliony dolarů pro obveselení vlastní a dalších zámožných boháčů. Náhodně vybraní lidé dostanou v Las Vegas nabídku účasti v této soutěži, kde je jediným pravidlem dostat se na místo v Novém Mexiku včas. Žádné dopravní omezení se nebere v potaz. Nabídka je velmi lákavá, a tak se oslovení vydávají na strastiplnou cestu, ve snaze přelstit ostatní a vyhrát onu horentní sumu. Od tohoto okamžiku je film slepencem zábavných eskapád, které na svých cestách zažívají jednotliví členové.

V takto vyseparované esenci road trip movies o peníze usiluje celá řada známých jmen. Zlodějíčci Duane (Seth Green) a Blaine (Vince Vileuf), obchodník Nick (Breckin Meyer) a pilotka Tracy (Amy Smart), podivínský Ital Enrico se sklony k usnutí na těch nejnevhodnějších místech (Rowan Atkinson), nenáviděný fotbalový rozhodčí Owen (Cuba Gooding, Jr.), matka Vera (Whoopi Goldberg) sbližující se se svou v mládí odloženou dcerou Merrill (Lanei Chapman) a neomalená čtyřčlenná rodina na výletě v čele s rodiči Randym (Jon Lovitz) a Beverly (Kathy Najimy). Takto rozvrstvené osazenstvo zažívá na cestě nemalé útrapy, ale cena je příliš lákavá, aby to kdokoliv vzdal... Film si vzal na starosti Jerry Zucker, který stojí (ve spolupráci se svým bratrem Davidem a Jimem Abrahamsem) za těmi nejúspěšnějšími parodiemi, jako je Připoutejte se, prosím! nebo Přísně tajné! Milionový závod sice nedosahuje tak vysokých kvalit, ale přesto se stále jedná o nadprůměrnou bláznivou komedii, která si nehraje na víc, než není. Zkrátí tak nejeden vlahý večer a úsměv vykouzlí pokaždé.

"My grandfather used to say that good things take time, but great things happen all at once."


Wild Hogs (2007) - 70%
Divočáci
Parta nejlepších kámošů, nadupané motorky, nekonečné silnice Amerikou. Svoboda, zapomenutí každodenních starostí, vítr ve vlasech a relax. Toto je představa dokonalé dovolené čtveřice kamarádů, kteří jsou ve stádiu krize identity středního věku a chtějí si připomenout nespoutané mládí a svobodu zašlé doby. Hlavními osobami tohoto maloměstského "gangu" jsou Doug (Tim Allen), Woody (John Travolta), Bobby (Martin Lawrence) a Dudley (William H. Macy). Problém nastává v okamžiku, kdy ve své cestě z Cincinnati k západnímu pobřeží narazí v Novém Mexiku na skutečný motorkářský gang Del Fuegos vedený Jackem (Ray Liotta). Jakmile Divočáci nedopatřením vyhodí do povětří bar tohoto gangu, dostávají se automaticky do velkých potížích. A možná si také uvědomí naivitu svého mládežnického chování, se kterou se musejí také vypořádat.

Divočáci těží především z povedeného hereckého obsazení. Dokonce i Martin Lawrence podává mnohem lepší výkon než normálně. V závěrečné scéně alá Sedm statečných se z filmu stává spíše obecná taškařice, než adekvátně zakončený road trip, ale vyhrocená zápletka si žádá vyhrocené finále. Potěší i cameo Petera Fondy, který je známý svou podobně-motorkářsky laděnou rolí ve filmu Bezstarostná jízda (na kterou se mimo jiné dostane ve druhém díle tohoto road movie speciálu). Příjemným bonusem je excelentní skladba písní doprovázejících film. Co jiného se na takové cesty hodí lépe, než klasický rock!

" You know what's so stupid about this? We wanted to be like you guys.You know... because what I see here is just a bunch of grown men whose biggest decision in life is 'sleeveless or... uh... sleeveless? Do I shit behind the rock or over there by that bush?' Grown men... this is pathetic! You go ahead kick our ass, okay, because we are not the posers. You guys are the posers!"



Planes, Trains and Automobiles (1987) - 90%
Letadla, vlaky, automobily
Nyní je čas na další žánrovou klasiku. Koncept mlčenlivého cynika a upovídaného dobráka byl v článku již jednou zmíněn, stejně tak jako jméno Johna Hughese. Pokud si oba elementy provážeme, dostaneme další klasiku zlaté VHS éry 80. let - Letadla, vlaky, automobily. Tentokrát je smysl cesty jasný, reklamní agent Neal Page (Steve Martin) se jen chce vrátit z New Yorku do Chicaga za rodinou na oslavu dne díkůvzdání. V letadle se seznámí s velmi výřečným obchodníkem se závěsovými kroužky do koupelen, Delem Griffithem (John Candy). Co mělo být pouze několikahodinovým letem je rázem nervy-drásajícím závodem s časem, když je let kvůli špatnému počasí zrušen. Neal tak musí kvůli své cestě za rodinou absolvovat cestu alternativními dopravními prostředky a co čert nechce, Del má namířeno do stejné destinace a o (nechtěná) střetnutí nebude nouze. A že to bude pořádně stresuplná cesta!

Ústřední trojice (včetně režisérova postu) byla v té době na vrcholcích svých kariér a výsledkem se stala legendární komedie, která je přímo esencí oné dekády 80. let. Komedii založenou na stejném principu se snažil v nedávné době natočit i režisér Pařby ve Vegas Todd Phillips. Jeho dílo Due Date dostává svému českému distribučnímu názvu a veškerý humor jede takzvaně na doraz. Někomu tento styl humoru možná sedne, ale Zach Galifianakis zkrátka nedosahuje humornému potenciálu Johna Candyho (byť hraje poněkud odlišnější charakter). Celkově je tato komedie značně buranštější, proto samostatný prostor nedostane, ale jako zástupce tohoto subžánru poslední doby se sluší ji alespoň zmínit.

"Was that seat hot or what? I feel like a Whopper. Turn me over, I'm done on this side. I'm afraid to look at my ass. There'll be griddle marks."


EuroTrip (2004) - 70%
Eurotrip
Mladší ročníky se s road trip komediemi setkávají především prostřednictvím teenagerských komedií. Ty mají svůj tah na branku značně přímočařejší a banálnější, často zahrnující nesmělé panice, nadržené frajery a vnadné dívky na každých pět minut stopáže. Vznikají tak díla jako Hele vole, kde mám káru, Road Trip, Sex Drive a mnoho dalších. Přesto se i na poli takto orientovaných snímků nalezne překvapivě svěží a fungující film, jakým je Eurotrip. Scott (Scott Mechlowicz) má po střední škole a po rozchodu se svou přítelkyní. Ale je čas prázdnin, a tak se rozhodne zaletět do Berlína poznat svou dlouhodobou dopisovací kamarádku. Cestou evropským dobrodružstvím ho doprovází kamarád Cooper (Jacob Pitts) a sourozenci Jenny (Michelle Trachtenberg) a Jamie (Travis Wester). Cestou do německého hlavního města navštíví ale také třeba Londýn, Paříž, Amsterdam, Vatikán nebo dokonce Bratislavu.

Veškerý humor tkví v zažitých stereotypech o jednotlivých kulturách každého z navštívených států, respektive v americké představě o evropských stereotypech, což pro Evropany povyšuje vtipy na meta úroveň. Přestože jsou zde obsaženy veškeré ingredience teenagerských komedií, většinou nepůsobí trapně, ba naopak nejedenou vykouzlí úsměv na tváři i odrostlejšímu publiku. Zajímavé je zmínit působení celé řady slavných cameo rolí. Tak zatímco se v čele hooliganského klubu objeví Vinnie Jones, majitelkou sado-maso salonu v Amsterdamu je Lucy "Xena" Lawless a číšníkem v bratislavském hotelu je Miroslav Táborský. A za zmínku rovněž stojí hudební vystoupení Matta Damona.

"This sucks. I can't believe I'm the only one who didn't hook up while we were here. Europe is officially the worst country on earth."


Harold & Kumar Go to White Castle (2004) - 65%
Zahulíme, uvidíme
Ve stejném roce jako Eurotrip vznikla další cestovní komedie pro mladší ročníky, ze které se stala úspěšná několikadílná značka (která stín prvního filmu zatím nepřekročila). A tou je Zahulíme, uvidíme. Pro fungující road trip není nutné absolvovat spirituální cestu napříč státy, ale stačí i zdánlivě neškodný výlet do New Jersey kvůli návštěvě fast foodu. Harold (John Cho) a Kumar (Kal Penn) jsou charakterově (vděčně) odlišní, ale přesto jsou nejlepší kamarádi. Jeden večer se rozhodnou navštívit nově otevřený fast food White Castle, který se stává jakousi hamburgerovou Mekkou. To ještě netuší, že cesta nebude zdaleka tak jednoduchá, jak se může na první dojem zdát.

Stejně tak není film takový, jak se může na první pohled zdát. Největším kladem je skutečnost, že navzdory přítomnosti halucinogenů jsou postavy dospělejší, než hrdinové klasických teenagerských komedií. Řeší tak dospělejší životní otázky a jsou tak blíže i odrostlejším divákům. Co už nepůsobí dospělejším dojmem, je návaznost jednotlivých gagů. Režisér Denny Leiner udělal po výše zmíněném Hele vole, kde mám káru? krok správným směrem, jakýsi odér tu ovšem je stále přítomen. Přesto jsou dobrodružství Harolda, Kumara a Neila Patricka Harrise příjemná, koukatelná a u diváků značně oblíbená. Oba následující sequely šly kvalitativně směrem dolů, ale skalní fanoušci si na své jistě přišli. Plusové body si odnáší i za nové pojetí hudby na road trip, aneb "Hold on" od teď na každou cestu!

"Hey, why don't you leave that guy alone and go jerk off to some snowboarding videos or something?"



A Goofy Movie (1995) - 75%
Goofy na výletě
Pochopitelně i na poli animovaných filmů je několik zástupců tohoto specifického subžánru. Jedním z nich je film z videoprodukce studia Walta Disneye Goofy na výletě. Jakožto takovýto produkt si na paškál bere charaktery animovaného seriálu Goofyho tlupa a dosazuje je do rodinného filmu se všemi náležitými klišé. Max je nyní vzdorovitý teenager, který má na mysli akorát spolužačku Roxane a hudební ikonu Megavolťáka. Ve snaze udělat dojem na svou tajnou lásku se dostane do problémů ve škole a tatík Goofy má rázem starost, aby se ze synka nestal zločinec. Situaci má napravit rodinný výlet k jezeru, kde naučí Maxe svérázným technikám v lovení ryb a také správným rodinným hodnotám. Jenomže pro něj je jezero posledním místem, kde by chtěl v období prázdnin trávit čas. Navíc před odjezdem stačil Roxane zalhat, že ve skutečnosti jede s tátou na koncert Megavolťáka a bude tak vidět v přímém přenosu. Ale jak se dostat z dohledu otce na koncert na druhé straně států?

Tato muzikálová-rodinná-road tripová-animovaná komedie nedosahuje kvalitám jiným dílům studia slavného myšáka, ale především dospívající mládež si v něm najde své potřebné hodnoty. Otázky mládežnické rebelie, prvních lásek nebo neshod s rodiči tu jsou jak se patří navozené, ale jelikož jsme v universu Goofyho a spol., o groteskní humor nebude nouze. V tomto případě nevadí ani hodně naivní zápletka s jejím vyvrcholením, neb je svým cílovým diváctvem očekávána. Jakkoliv nejsou ambice nikterak vysoké, emoční stránka funguje jak má, gagy nejsou pouze infantilní a soundtrack je skutečně chytlavý. Vyrůstat na takovém filmu do značné míry zkresluje jeho objektivní hodnocení, ale nejspíše je vhodné hodnotit snímek pro rané teenagery z vnitřního pohledu jejich vrstevníků. Poté dostaneme správný animovaný road trip film non plus ultra.

"The old man drives like such a klutz that I'm about to hurl my guts directly upon the open road."


Little Miss Sunshine (2006) - 80%
Malá Miss Sunshine
Nebyl by to správný výčet, kdyby neobsahoval nějakého toho zástupce z řad hořkosladkých indie filmů. V tomto případě se jedná o dílo Malá Miss Sunshine. Jak bylo již vyřčeno, správné road movies dělá rozmanitost charakterů, které jsou během cesty ve vzájemné interakci. Tento nezávislý film dovádí tuto myšlenku k dokonalosti a na cestu v jednom postarším minivanu pošle rovnou celou rodinu. A co člen, to unikát. Šňupající dědeček (Alan Arkin), homosexuální strýček Frank, kterého to na světě už příliš nebaví (Steve Carell), rodiče motivační řečník Richard (Greg Kinnear) a úzkostlivá Sheryl (Toni Collette) a v neposlední řadě děti nihilista Dwayne (Paul Dano) a dcerka Olive, která chce zvítězit v soutěži krásy (Abigail Breslin). A právě kolem této osmileté dívky se točí hlavní příběh.

Dostane se totiž mezi nominované v Miss Sunshine a celá rodina se tak musí přemístit do Kalifornie, kde soutěž probíhá. Naskládat takové osazenstvo do jednoho automobilu přinese nejeden konflikt, ale možná právě to jeho členové potřebují k nalezení sebe sama a rodinné cti... V tomto případě funguje opačný mechanismus, než v případě Půlnočního běhu. Zde hraje komediální herec (Steve Carell) poměrně posmutnělou a vážnou postavu a tento přerod bývá často cennější. Ukazuje, že někteří komediální tajtrlíci jsou ve skutečnosti opravdu nadanými herci. Steve to dokázal už například v Životu podle Dana, podobná "překvapení" mají ve svých filmografiích i Jim Carrey nebo Zach Galifianakis. Malá Miss Sunshine není ale pouze melancholické drama. Jako správná road movie poskytuje celou řadu památných komediálních scén a velmi povedené sjednocující finále.

"Oh my God, I'm getting pulled over. Everyone, just... pretend to be normal."



Smokey and the Bandit (1977) - 65%
Polda a bandita
A na závěr jedna oddychovka. Polda a bandita je prvním dílem trilogie o automobilových honičkách, naštvaném šerifovi, velkých autech a kníru Burta Reynoldse. Co víc si přát k čisté žánrovce 70. let? Bandita (Burt Reynolds) přijímá riskantní sázku o pašování alkoholu napříč státy během časového limitu 48 hodin. Naštěstí mu sázku pomáhá vyhrát kámoš Cledus (Jerry Reed), řidič tahače, a naneštěstí jim v cestě stojí zarputilý šerif Mr. B (Macon McCalman). Začíná závod s časem a zákonem. Ovšem ne zákonem fyziky. Auta skáčou, létají vzduchem, a dál pokračují, jako by nic. To celkovému dojmu nikterak neubírá, naopak dá vzpomenout na známý americký seriál Mistři hazardu, který vznikl dva roky po tomto filmu a dočkal se také poměrně zdařilé celovečerní adaptace v roce 2005. V tom si Burt Reynols také zahrál a kruh jako by byl uzavřen.

Burt byl v té době na vrcholu slávy a součinnost amerických tahačů s rychlými sporťáky přikovala k obrazovkám nejednoho kluka. Film se dočkal dvou pokračování a několika televizních filmů, které už se bohužel prvnímu dílu už nedokázaly vyrovnat. Polda a bandita svým zaměřením na nekonečné dálnice a naftou nasáklé hlavní hrdiny předjímá obsah následujícího TOP listu, který bude zaměřený na spirituální cesty a road trip filmy, kde jde komedie stranou. Již brzy!

"Give me a diablo sandwich, a Dr. Pepper, and make it quick, I'm in a god-damn hurry."



PS: následující snímky jsou umístěny na YouTube v celé délce a originálním znění, Pouze Divočáci mají český dabing.

2 komentáře:

  1. Goofy Movie a zadny Hleda se Nemo?
    To je nejaky podivny list tohleto...

    OdpovědětVymazat
  2. Finding Nemo vypadává už základní definici, není to road trip, ale water trip. Ale pochopitelně list zdaleka nemůže být kompletní, snad některé resty vynahradí druhá část ve výrobě.

    OdpovědětVymazat