Hledej

sobota 5. května 2012

The Avengers (2012) - 85%

Avengers
A je to tady. První skutečný velkolepý blockbuster roku. Studio Marvel dostálo svým závazkům a přivedlo k životu jeden týmový mega-cross-over, jež byl v hrané podobě doposud jen nerealizovatelný sen komiksových geeků. Nyní jsou dny snění pryč a nabízí se otázka, nakolik se čekání vyplatilo a jak může být výsledný film přijat "normálním" obecenstvem. Odpověď na tuto a další palčivé otázky bude přiblížena na následujících řádcích.

Stan Lee a Jack Kirby vytvořili společenstvo superhrdinů jako reakci na konkurenční sudio DC comics, které tou dobou již mělo svou Justice League, v níž po svých bocích bojovali Superman, Batman, Wonder Woman, Flash nebo Green Lantern. Taková událost nemohla zůstat bez odezvy a v roce 1963 spatřilo světlo světa první číslo The Avengers. V průběhu let své zasloužené členství v tomto spolku získala celá řada známých postav z několika odlišných sérií. Jako týmoví spoluhráči byli svého času Spiderman, Wolverine, Thing, Daredevil a další, kteří se také dočkali vlastního filmového zpracování. Ale jakkoliv je komiksová návaznost samozřejmostí, ve filmovém světě naráží na problém s aktuálními vlastníky právy a uzavřenými smlouvami. Petera Parkera nebo členy X-menů, byť v cameo rolích, tak v nejbližší době ve filmech pod záštitou Marvelu neuvidíme.

Doprovodný single k filmu nahrála známá grungeová formace Soundgarden. Povedený.

Nemá cenu příliš zkoumat historii Avengers v papírové podobě a hledat společné znaky či nepřesnosti. Stejně jako u jiných zaběhnutých sérií, i zde vznikla celá řada verzí a pojetí. Dá se tak hovořit spíše volné inspiraci výběrem některých z nich, než o doslovné adaptaci. Společným jmenovatelem všech verzí je jakási konsolidace samostatně fungujících příběhů se svými hrdiny a záporáky. Nová hrozba si žádá spolupráci členů klubu superhrdinů The Avengers. Mezi zakládající členy patří staří známí Iron Man, Hulk, Thor nebo Captain America, kteří se již dočkaly svých vlastních filmů. Někteří původní členové chybí (Ant-man, Wasp), ale pro jeden hraný celovečerní film by bylo důležitých postav až příliš.

Marvel naštěstí vybudoval novou sérii na stříbrných plátnech a znalost komiksové předlohy prakticky není vůbec nutná (ostatně ani nějaká důkladná znalost předchozích filmů, ale o tom později). Studio dokázalo představit své klasické hrdiny divákům nového tisíciletí a ti je s nadšením přijali téměř ve všech případech. Jakkoliv mohl být námět originu jednotlivých postav bizarní, každá z nich dokázala utáhnout celý film a zpříjemnit období letních velkofilmových zážitků. Spřádání navazujících nitek mezi představenými adaptacemi dovršilo představením posledního důležitého člena týmu (Captain America). A protože výdělky byly adekvátní a smlouvy zavazovaly herce na několik dalších snímků v roli svých postav, cesta k finálními střetnutí byla otevřená. Konečně nastal čas na představení hrané podoby jedné z nejslavnějších týmových spoluprácí divákům po celém světě. Stačí jen najít schopného scénáristu a režiséra, který dokáže s rozmístěnými figurkami dát šach mat filmovému mainstreamu a zvědavým divákům.

Jak ale našroubovat samostatné příběhy do jednoho? Především to chce pořádnou hrozbu, nejlépe pro celý svět. Role hlavního záporáka se opět zhostil nevlastní Thorův bratr Loki (Tom Hiddleston). Ten má k dispozici zařízení, které dokáže otevřít interdimenzionální bránu do světa, ze kterého má na Zemi přijít armáda skřetových dobyvatelů. Krom toho dokáže svým kopím přimět ostatní k bezpodmínečnému plnění jeho rozkazů. Tímto způsobem zlanaří i agenta Clinta Bartona, zvaného Hawkeye (Jeremy Renner), který to s lukem umí jako nikdo jiný. Teď, když je svět v nebezpečí, je na čase povolat tým na odvrácení hrozby. A tento úkol leží na bedrech Nicka Furyho (Samuel L. Jackson), vedoucího organizace S.H.I.E.L.D. a vlastníka létající letadlové lodi. Konečně se nalezne uplatnění pro prvního supervojáka, který byl dlouho u ledu, Kapitána Ameriku (Chris Evans). Nepřizpůsobivý a netýmový hráč Tony Stark aka Iron man (Robert Downey jr.) přiloží rovněž svou ruku k dílu a agentka Natasha Romanoff aka Černá vdova (Scarlett Johansson) má za úkol zajistit podíl Bruce Bannera (Mark Ruffalo), jehož vědecké schopnosti jsou vyžadovány v hledání způsobu zkrocení nadpozemské energie. A jeho zelené schopnosti rozhodně přijdou také vhod. Posledním do party je Thor (Chris Hemsworth), který si přišel pro svého nezbedného bratra.


Teď se nabízí otázka, jak takovéto množství soběstačných postav dokáže koexistovat vedle sebe, aniž by si celý film neukradla jedna postava (logicky se nabízí nahláškovaný Iron man). K tomuto nešvaru nakonec nedošlo a v rámci únosnosti dostal každý relativně stejný prostor. Krom toho film dokázal navodit vztahy mezi všemi členy týmu a vytvořil jeden fungující celek s dynamickým kolektivem. Že ho ale nebude příliš jednoduché dát dohromady ukazuje první polovina filmu. Stejně jako většina ostatních týmových filmů, je i zde potřeba počáteční konflikt, kdy se navzájem nebudou moci vystát. Čekají nás tak slovní i fyzické bitky mezi jednotlivými "mstiteli". Thor stále uchovává vzhledem k lidským spolubojovníkům určité božské manýry, Rogers stále zastává hrdinské hodnoty a dostává se do křížku s lehkovážným Starkem, Banner se snaží držet Hulka na uzdě, ale jak mu rupnou nervy, mlátí hlava nehlava vše co mu přijde pod ruce a Černá vdova se snaží dostat Hawkeye opět na správnou stranu. Vzájemná interakce funguje a má co nabídnout v každé myslitelné kombinaci. Mírnou vadou na kráse je poměrně natahovaná doba mezi fází rozkolu a fází finálního stmelení. Dialogové části sice díky svým představitelům fungují, ale jen prodlužují dobu čekání na pořádnou akci.


Akce se objevuje ve třech výraznějších bodech filmu. Nejprve se navzájem Cap, Iron man a Thor porvou v temném lese, další porci digitálních efektů přináší napadení létající flotily Lokiho ovládnutou gardou a nakonec finální půlhodinový masakr New Yorku. Nutno podotknout, že akce je velmi dobře zvládnuta a je nejvelkolepější ze všech dosavadních Marvelovským filmů. Zároveň je nasnímána přehledně a s citem (na rozdíl od Transformeřích sequelů). Průlety kamery ukazují vše potřebné a nejednou nabídnou skutečné "eye candy". Z dosavadních trailerů to nemuselo být dostatečně patrné, ale finální konfrontace s armádou létajících mechanizovaných ještěrů a jejich draků je skutečně destruktivní podívanou. Ale film není jen o akci. Svůj notný podíl získala komediální část, který místy hraničí až s velmi kvalitním sitcomem. Timing jednotlivých gagů a bonmotů je bezchybný, stejně tak jako přednesy hlavních aktérů. Jelikož jsou podobné slovní přestřelky víceméně sporadické (jednou za cca 10 minut), nedá se hovořit o komediálním žánru, ale o to lépe fungují v komparaci s dramatickým dějem. Dramatickým dějem ryze komiksového ladění. Veškerá sešitová velkolepost a naivita je přenesena na plátno v plné parádě a (naštěstí?) nejde tak o další temné pojetí a realističnost. Na řadu přichází čirá zábava a těšení se na následující nakopávání zadků (případně detailní snímání na tyto části těla u ženských hrdinek).


Volba režiséra padla překvapivě na Josse Whedona. Zřejmě právě přenechání takovýchto velkých látek zajímavým režisérům dělá z "marvelkovek" zajímavé kousky. Málokdo má ovšem tak širokou fanouškovskou základnu jako právě Whedon, vzhledem k počtu projektů, za kterými stojí. Tento člověk prakticky nenatočil jediný (samostatně fungující) celovečerní film a přesto je všude opěvován. Má za sebou totiž kultovní televizní seriály Buffy, přemožitelka upírů a především Firefly, který se řadí mezi nejlepší sci-fi seriály vůbec. Zabývat se smutným osudem tohoto díla by vydalo na samostatný článek, snad se jen sluší zmínit, že tento projekt prakticky zabila televizní společnost FOX a dočkal se tak pouhé jedné série. Zadostiučiněním měl být celovečerní snímek Serenity, který měl hlavní příběh k uspokojení rozčílených fanoušků uzavřít. Dalším legendárním počinem tohoto člověka je webový seriálový muzikál Dr. Horrible's Sing-Along Blog. A v čem že tkví jeho tajemství úspěchu? Především jeho znalost žánrových klišé, které neváhá správně využívat a nečekaně vyvracet. Tyto popkulturní dovednosti prosákly i do Avengers a fanoušci mohou být rádi, že se jejich oblíbený tvůrce dokázal prosadit i za kamerou vysokorozpočtového spektáklu.


Z technické stránky byla zmíněna přehlednost natáčení jednotlivých akčních scén, ale i klidové stavy dopadly velmi dobře. S využitím postupů minulých filmů působí jednotlivé prostřihy jako vlastní sequely každého z nich. Jak je na scéně Tony Stark, Pepper Potts (Gwynteh Paltrow) a hlas počítačového systému J.A.R.V.I.S. (Paul Bettany), vypadá film jako pokračování Iron mana, obdobně fungují i části s Kapitánem Amerikou a agardským polobohem Thorem. U Hulka je kontinuita mírně narušena vzhledem k nedomluvě studia s Edwardem Nortonem, kterého v roli cholerického vzteklouna nahradil Mark Ruffalo. A volba to byla výborná, na minimální ploše funguje Hulk nejlépe z dosavadních pokusných adaptací (a možná právě ona vedlejší plocha je pro něj představuje nejlepší uplatnění). Spolupůsobení hrdinů vytváří poté zcela nový styl, kterému mírně podráží nohy typicky marvelovská plochost a komiksová jednorozměrnost. Tomu se dá naštěstí odpustit, když ostatní aspekty fungují na výbornou. Každý má své důležité místo, včetně agentů S.H.I.E.L.D.u Phila Coulsona (Clark Gregg) a sličné Marie Hill (Cobie Smulders z oblíbeného seriálu HIMYM). Záporák je značně charismatický a týmová chemie perfektně funguje. Snad jen hudební motiv Alana Silvestriho mohl být nápaditější a epičtější v nejvypjatějších momentech. Pozornému uchu rovněž neunikne v náznacích se objevující motiv Kapitána Ameriky, ke kterému Silvestri rovněž skládal soundtrack.


Ke konci této netradičně dlouhé recenzi se sluší zařadit film ke správnému diváckému spektru. Přestože se jedná o očekávanou komiksovou látku, výsledný film je přijatelný pro veřejnost stejně dobře, jako ostatní letní blockbustery. Všechno důležité je ve zkratkách vysvětleno a není tak nutné dopodrobna znát předchozí dobrodružství. Látka je představena srozumitelně a je prostor k hrdinským promluvám, vtipným popichováním a velkolepým bitvám. Dokonalý koktejl pro návštěvu kina. Pochopitelně v originálním znění, dabing zřejmě spoustu vtipů nedokáže správně podat a přestože se titulky snaží podchytit ducha myšlenky, občas je několik nedostatků či překlepů ("HALK", wtf?) přítomných. Zkrátka a dobře, na tento velkolepý projekt se vyplatilo čekat a měl by ho vidět každý příznivec velkých příběhů. Objektivně to možná na uvedených 85% není, ale když by se měla ocenit odvaha, raritnost a způsoby, jak to mohlo dopadnout špatně, adekvátně tato cifra zohledňuje míru uspokojení po skončení titulků.

PS: Potitulková scéna představuje nadcházejícího záporáka. Pro Avengers 2? Už aby tady byli!
PS2: Je hanbou, že druhá potitulková scéna je dostupná pouze pro diváky v Americe. I když...

"There's only one god, and he doesn't dress like that."


0 komentářů:

Okomentovat