Hledej

sobota 26. května 2012

Journey 2: The Mysterious Island (2012) - 40%

Cesta na tajuplný ostrov 2
Verneologové, zbystřete! Díky filmovým kouzlům ožívá další z legendárních knih tohoto francouzského romanopisce. Tajuplný ostrov! Nyní své nadšení trochu snižte, jedná se totiž o pokračování filmu Cesta do středu země 3D z roku 2008, který se víc než na výpravu soustředil na trojrozměrné efekty a zábavu pro celou rodinu. A to samé lez očekávat i od tohoto sequelu. Je to dobře nebo špatně?

Z původního osazení se vrací pouze Sean Anderson (Josh Hutcherson), který se snaží rozluštit šifrovanou zprávu od svého ztraceného dědečka (Michael Caine). S pomocí svého neoblíbeného otčíma Hanka (Dwayne Johnson aka The Rock) zprávu dekódují a vydávají se na mapách neexistující ostrov. Ten samý ostrov, o kterém byla řeč v několika na sobě nezávislých románech – Ostrov pokladů (1883, Robert Louis Stevenson), Gulliverovy cesty (1726, Jonathan Swift) a Tajuplný ostrov (1875, Jules Verne). Za účelem přijít ke snadným penězům jim dělá průvodce pilot Gabato (Luis Guzmán) a jeho dcera Kailani (Vanessa Hudgens).

Největší škodou je trestuhodné nevyužití nabízeného potenciálu. Na tajemném ostrovu se dalo velmi vyhrát mnohem více. Bohužel dostaneme pouze několik slibných ochutnávek, jako je hora zlata, velikostní anamorfóza fauny i flory, ztracené město, nebo přístav kapitána Nema. Vše jen v rychlosti naznačeno a dostatečně nerozvinuto. Těch pár zajímavých lokací, které hrdinové navštíví, jsou povrchně zkratovité a je na nich vidět snad pouze snaha aplikace 3D efektu do exotického světa. Tato látka - a knihy Julese Verna obecně - by si zasloužila mnohem pečlivější přístup a snahu zachovat knižní monumentálnost. Je jasné, že se Journey 2 nesnažila o doslovnou adaptaci a místo toho používá některé nápady a lokace pro ryze zábavně napínavý film pro celou rodinu. Ale tou už bylo Jumanji, kterému se to dařilo mnohem lépe.


Nejenom, že příběh není dostatečně epický nebo napínavý, on není ani dostatečně zábavný a připomíná tak mix průměrné epizody seriálového Ztraceného světa a technologickým demem nové řady 3D spořičů na plazmy do obchoďáku. Velkou část pozornosti získává sbližování Seana s Hankem a to je chyba nejmarkantnější. Veškerý rozpor mezi dospívající rebélií a dospěláckým poučováním působí spíše směšně. Motiv rodinného sbližování je oblíbený v dobrodružných filmech, tady doplácí na logické nepropracovanosti hloubky a topornou snahu o dramatické herectví obou hlavních představitelů. Na odlehčené notě se situace naštěstí obrací k lepšímu. "The Rock" má komediální timing dobře zvládnutý a jeho popichování s Michaelem Cainem je rozhodně nejzajímavější částí filmu. Luis Guzmán je tu postavou pouze pro pobavení a Vanessa Hudgens pouze pro předvedení své postavy pro lačné pubertální diváky.

O režii se postaral Brad Peyton, jehož dosud prvním projektem je sequel Jako kočky a psi: Pomsta prohnané Kitty. To už by samo o sobě mělo o lecčem vypovídat. Cesta na tajuplný ostrov 2 je nezáživným dobrodružstvím, které může oslovit snad pouze nejmenší diváky. Své světlé chvilky a nápady má, ale ty už jej nedokáží vytáhnout z průměru. Přitom to celé mohlo být mnohem monumentálnější. Jak už bylo řečeno, nevyužitý potenciál. Podle náznaků nás čeká v brzké době další díl a dá se předpokládat, že kvalitativní úroveň bude stejná, jako doposud. 


Poslední zmínka poputuje k českým Warnerům. Na účet českého distribučního názvu bylo napsáno už hodně. Ona dvojka v názvu patří ke slově „Cesta“ (které obsahoval i první díl), nikoliv na konec celého názvu. Správný název by tak měl být Cesta 2: Tajuplný ostrov. Ale už jednu Cestu máme a ta nemá pranic společného s těmito dobrodružnými taškařicemi. Zároveň je nesmysl, aby se první film jmenoval (z čistě logického hlediska) Cesta: Střed země. Nezáviděníhodná situace, na kterou doplácí neinformovaní diváci, kteří se mohou pozastavit nad neexistencí Cesty na tajuplný ostrov 1.

"On your left you can see the pacific ocean, and on your right you can also see the pacific ocean."




PS: Dwayne, chtělo by to obrátit poměr mezi rodinnými a akčními filmy, než bude příliš pozdě...

0 komentářů:

Okomentovat