Hledej

pondělí 28. ledna 2013

Téma: Nejlepší soundtracky roku 2012

Je to k nevíře, ale rok se s rokem znovu sešel a my opět stojíme na prahu bilancování. Tedy, prakticky jsme onen magický práh již překročili, ale pokládejme za ukončení filmové sezóny roku 2012 až předávání 85. cen akademie. A stejně jako loni si i letos připomeneme to nejzajímavější, co se urodilo na poli filmové hudby. Omezíme se už na tak štědrý počet patnácti originálních kompozic a na desítku písničkových soundtracků různých autorů. Tak to zahraj znovu, Same!

(předchozí ročník k nalezení zde)



15 instrumentálních soundtracků:

1. Tom Tykwer, Johnny Klimek, Reinhold Heil - Cloud Atlas
Recenze filmu zde.

Atlas mraků je pozoruhodným filmem, jež rozhodně není určený pro všechny typy diváků. Naopak jeho hudební doprovod dokonale funguje i samostatně. Melancholické tóny střídají osudově burácející orchestry a díky čisté melodičnosti jsou jednotlivé skladby vhodným podkresem nejenom filmovým, ale obecně dobře poslouchatelným, bez přílišných tlaků na posluchače.

♫ All Boundaries Are Conventions
♫ Travel to Edinburg



2. Dario Marianelli - Anna Karenina 

Dario Marianelli opět dělá, co umí nejlépe. A i tentokrát mu to vychází. Kostýmové drama, navléknuté na klasický ruský příběh, si přímo říká o  smyčcové nástroje s nádechem mrazivého východu. Ono celé postavení filmu na divadelní prkna si žádá výrazný a vhodný hudební doprovod, který Dario Marianelli poskytuje.

♫ She is of the Heavens
♫ Anna's Last Train




3. Dan Romer, Benh Zeitlin - Beasts of the Southern Wild
Recenze filmu zde.

Jestli na filmu Divoká stvoření jižních krajin něco funguje, tak je to právě hudební stránka. Mladá skladatelská dvojice Dan Romer a Benh Zeitlin poprvé složila hudbu k celovečernímu filmu a rozhodně se jedná o velmi slušný debut. Minimalistické skladby střídají energetické skladby, které vytahují film z nudného průměru.

♫ The Bathtub
♫ Once There Was a Hushpuppy




4. Henry Jackman - Wreck-It Ralph
Recenze filmu zde.

Henry Jackman je poměrně mladý skladatel, který tento rok přispěl do hudebního fondu třeba i mdlým soundtrackem k upírobijci Abrahamu Lincolnovi. Zato hudební stránka k Raubíři Ralfovi mísí klasické orchestrální skladby s šestnáctibitovými melodiemi, což funguje dokonale. Album doprovází navíc několik skladeb, včetně originální písně od legendární dvojice (z pole videoherních písní 80. let) Buckner & Garcia.

♫ Rocket Fiasco
♫ Arcade Finale


5. Marcelo Zarvos - The Words
Recenze filmu zde.

Hudební doprovod poměrně málo známého skladatele Marcela Zarvose je dalším z letošních překvapeních roku. Emotivní minimalistické tóny mísí inspirativními smyčcovými kompozicemi, které přinášejí příjemné pocity během poslechu celého alba. Tento opomíjený kus by neměl ujít vaší pozornosti.

♫ The Old Man
♫ The Writting of the Book




6. Mychael Danna - Life of Pi
Recenze filmu zde.

Hudba k filmu Pi a jeho život je stejně meditativně poklidná, jako její vizuální předloha. Indické hudební nástroje doprovází příjemně poslouchatelná témata a soundtrack tak povyšují z úrovně filmového doprovodu na úroveň relaxačních alb. Škoda jen, že většina skladeb je příliš krátká a zcela nerozvine hlavní téma v delší stopáži.

♫ The Whale
♫ Back to the World




7. Andrew Lockington - Journey 2: The Mysterious Island
Recenze filmu zde.

Filmový sequel verneovského dobrodružného filmu možná nebyl žádným ternem, ale jeho hudební doprovod je dostatečnou satisfakcí. Především hudba k akčním sekvencím velkolepě burácí orchestry a připomíná, jak má vypadat soundtrack k dobrodružným jednohubkám. Album navíc obsahuje jako bonus zpívajícího Rocka.

♫ Island Reveal
♫ The Nautilus Escape




8. Patrick Doyle - Brave
Recenze filmu zde.

Na hudbě k animovaným filmům se dá nepřekvapivě velmi dobře vyhrát. Příležitosti se u poslední pixarovky chopil Patrick Doyle a s využitím skotských hudebních nástrojů vytvořil dynamické a celistvé dílo s několika pěknými motivy. A to jak od rozpustilých her o princezninu ruku, tak po dramatické nahánění nebezpečných medvědů.

♫ The Games
♫ Merida Rides Away



9. Jonny Greenwood - The Master
Recenze filmu zde.

Hudba Jonna Greedwooda (člena kapely Radiohead) k filmu Mistr je často skloňovaná a není divu. Rozhodně není klasická, spíše připomene magičnost a experimentální tvorbu 70. let. Esence kombinace příjemné a téměř strašidelné hudby dělá ze soundtracku velmi zajímavé dílo, které je ale prokládáno i odlehčenějšími písněmi.

♫ Get Thee Behind Me Satan (Featuring Ella Fitzgerald)
♫ Alethia


10. Alexandre Desplat - Argo
Recenze filmu zde.

Alexandre Desplat je velmi pilným a kreativním tvůrcem. Tematiku Blízkého východu letos hudebně prodal i v Zero Dark Thirty, ale podpora Affleckova dramatu je přeci jenom zřetelnější. Orientální nástroje budí napětí a tvoří atmosféru všudypřítomného nebezpečí. Hravě, stylově.

♫ Spy in Tehran
♫ The Mission




11. John Powell - The Lorax

John Powell je u animáků jako doma. A v předcházejícím roce to dokázal hned dvakrát. Generické pokračování Doby ledové 4 však nepřineslo tu správnou hravost, kterou John občas dokáže vytvořit. U Loraxe k tomu měl ale naopak opět blízko. Ideální doprovod k dětskému filmu s několika pěknými momenty.

♫ Onceler & Lorax Meet
♫ The River Bed




12. James Horner - The Amazing Spider-Man
Recenze filmu zde.

Blockbustery se superhrdinskou tematikou si přímo říkají i o epický soundtrack. V Raimiho trilogii se předvedl Danny Elfman, v novém pojetí zase James Horner. Ten se svým stylem poněkud přibližuje Elfmanovu stylu a starosvětskou epiku prodává jiným, než svým běžným stylem alá Titanic. Osvěžující.

♫ Lizard at School!
♫ Saving New York




13. Hans Zimmer - Dark Knight Rises
Recenze filmu zde.

Hlasité, osudové, epické. Takové je završení netopýří trilogie z druhé komiksové stáje, pod taktovkou velikána Hanse Zimmera. Rozvíjená témata předchozích dílů jsou pochopitelně rozšířená o nová a burácejí na plné obrátky. Chorály, syntezátory a celé orchestry, s tím vším si umí Hans poradit na jedničku a stejnou známku si zaslouží i celé album.

♫ Imagine the Fire
♫ Mind If I Cut In



14. John Williams - Lincoln
Recenze filmu zde.

John Williams ani po osmdesátce nepolevuje ve své tvorbě a skládá jednu krásnou hudbu za druhou. Jeho Lincoln z jeho dosavadní tvorby nejvíce připomene patriotické hoboje ze Zachraňte vojína Ryana a jako hudební reprezentace americké národní hrdosti fungují i zde. Jemně, uctivě, ale i správně rozpustile v rámci typických instrumentů konce 19. století.

♫ The People's House
♫ Getting Out the Vote



15. David Holmes - Haywire

Letošní patnáctku uzavřeme Davidem Holmesem a jeho hudbou k Soderberghovině Zkrat. Ta je ze všech předcházejících soundtracků nejhravější a nejzábavnější na poslech. Tedy pokud máte rádi navození funky stylu 70. let s pokusy o neo-noir ladění. Více než hudbu k filmu připomíná toto dílo spíše instrumentální album některé ze žánrově podobných kapel oné retro doby. Račte vyzkoušet.

♫ Haywire
♫ Against All Odds



Do výčtu se bohužel nevešel Hobit Howarda Shorea, na oscara nominovaný Skyfall Thomase Newmanna, The Woman In Black Marca Beltramiho, Hitchcock Danny Elfmana, John Carter Michaela Giacchina a jistě ještě mnohé další.


10 kompilačních soundtracků:

1. Seeking a Friend for the End of the World
Recenze filmu zde.

Když už má nastat konec světa, tak dle tvůrců jedině s retro pop music. Naštěstí je výběr pečlivý a ve filmu se velkou měrou zaslouží o  největší porce hlubších emocí.

♫ The Hollies - The Air That I Breathe
♫ The Walker Brothers - The Sun Ain't Gonna Shine Anymore
♫ INXS - Devil Inside





2. Django Unchained
Recenze filmu zde.

Quentin Tarantino má na hudbu k filmům sakra dobrý čuch. U Djanga můžeme slyšet třeba známé skladby Ennio Morriconeho nebo Jerry Goldsmitha. Do toho oblíbený funk nebo rap. Zvláštní výběr pro poctu spagetti westernům. Ale funguje naprosto skvěle.

♫ Luis Bacalov - Django
♫ Anthony Hamilton - Freedom
♫ Elisa Toffoli - Ancora Qui (music by Ennio Morricone)




3. The Perks of Being a Wallflower
Recenze filmu zde.

Indie pop, alternativní art rock, new wave... Klasická sestava hudební podpory většiny nezávislých snímků. Ale proč ne, kompilace skladeb funguje pro fanouška stylu na výbornou a divákovi zároveň připomene ty nejklíčovější scény filmu.

♫ Dexys Midnight Runners - Come On Eileen
♫ David Bowie - Heroes
♫ The Smiths - Asleep




4. Lawless

Soundtrack k filmu o prohibici ve 30. letech je plný překvapení. Dvojice Nick Cave a Warren Ellis aranžovala do stylu bluegrass třeba i skaldbu protopunkové kapely The Velvet Underground. Netradiční, ale překvapivě skvěle fungující volba.

♫ The Bootleggers feat. Mark Lanegan - Fire and brimstone
♫ The Bootleggers feat. Mark Lanegan - White light / white heat
♫ Willie Nelson - Midnight Run




5. Les Miserables
Recenze filmu zde

Jelikož jsou filmoví Bídnící adaptací stejnojmenného muzikálu, mohli jsme titulní písně už mnohokrát slyšet v různém podání, v různých jazycích a kvalitách. Hollywoodští herci touto verzí ostudu nedělají, ale pro fanoušky budiž spíše lehce nadprůměrnou zajímavostí.

♫ Look Down
♫ End of the Day
♫ Stars



6. 21 Jump Street
Recenze filmu zde.

Filmová adaptace kultovního seriálu se nese na svěží komediální retro notě a vliv 90. let pronikl i na písničkový soundtrack. Mísí se i se současnou hudební tvorbou, ale pohromadě překvapivě velmi dobře funguje. A nesmí pochopitelně chybět ani titulní chytlavá skladba.

♫ The Knux - You Can't Lose
♫ Atlanta Rhythm Section - So Into You
♫ LMFAO - Party Rock Anthem feat. Lauren Bennett and GoonRock




7. Silver Linings Playbook
Recenze filmu zde.

Hudba hraje v Silver Linings Playbook důležitou roli a proto nás o to neochudí ani doprovodný soundtrack se dvěma originálními skladbami Dannyho Elfmana. Do alba se bohužel řada písní nedostala, ať už z tanečního finále, Led Zeppelin nebo často zmiňovaná Metallica.

♫ Stevie Wonder - My Cherie Amour
♫ CrabCorps - Monster Mash
♫ The Dave Brubeck Quartet - Maria



8. The Avengers
Recenze filmu zde.

Alan Silvestri je uznávaný skladatel, ale čisté score album nabídne jen zajímavou titulní skladbu a její variace. Zatímco písničkové album se může pochlubit alternativním metalem, který dokonale charakterizuje moderní komiksovou mlátičku!

♫ Soundgarden - Live to Rise
♫ Shinedown - I'm Alive
♫ Papa Roach - Even If I Could




9. Rock of Ages
Recenze filmu zde.

Cover verze známých písní své originály nepředčí, ale jedná se jednak o jeden z důvodů k poslechu klasického rocku a rovněž je to příležitost poslechnout si zpěv Toma Cruise, Russella Branda, Aleca Baldwina a dalších herců. A není to vůbec špatné.

♫ Sister Christian / Just Like Paradise / Nothin' But A Good Time
♫ Juke Box Hero / I Love Rock 'N' Roll
♫ Here I Go Again




10. Seven Psychopaths
Recenze filmu zde.

Mísení indie rocku a folk rocku posouvá soundtrack k Sedmi psychopatům spíše do venkovských oblastí. To ale rozhodně není výtka, celé album je překvapivě kompaktní a nabízí pár velmi pěkných skladeb.

♫ The Walkmen - Stranded
♫ The Stone Poneys feat. Linda Ronstadt - Different Drum
♫ Deer Trick - Dirty Dishes

0 komentářů:

Okomentovat