Hledej

pondělí 18. února 2013

Brave (2012) - 65%

Rebelka
Pixar studios patří už od poloviny 90. let k hlavním průkopníkům počítačově animovaných filmů. Bohaté zkušenosti s renderováním 3D postaviček a kouzelných prostředí ale nikdy nebylo to tím hlavním, čím se zasloužilo o slávu. V popředí stál vždy příběh. Dokonalá kombinace dětských příběhů s dospělými motivy dokázala strhnout všechny generace diváků. Každý si v nich našel to své a jako kompaktní celek vše šlapalo jak švýcarské hodinky. Jasná inspirace pro ostatní studia, zasloužená ocenění ze všech stran... Jenže pak se cosi zlomilo... Nebudeme zde nyní rozebírat historii skákavé lampičky od dob největší slávy, přes novou idealistickou vlnu až po varovnou éru sequelů. Nebudeme si ani nalhávat, že druhá Auta splnila vysoce kladená očekávání. Zabývejme se pouze očekáváními posledního výtvoru, ryšavé rebelky Meridy.

Nacházíme se v prostorách středověkého hradu uprostřed Skotska, kde spokojeně žijí král Fergus (Billy Connolly) s královnou Elinor (Emma Thompson) a čtyřmi ratolestmi. Jedním z nich je dospívající Merida (Kelly Macdonald), kterou její matka pečlivě připravuje na striktní život mladé princezny s dodržováním veškeré honosné etikety. A taky je na čase sehnat Meridě manžela. To vše v nelibost hlavní hrdinky, která raději tráví svůj čas jízdou na koni a střelbou z luku. Napjatý mezigenerační rozkol vrcholí u staré čarodějnice a začarovaného koláče, který má upjatou Elinor změnit. Doslova. Uznávaná královna se promění v medvědici a aby byla situace ještě komplikovanější, Fergus je zapřísáhlý medvědobijec. Jízda plná nedorozumění, vzájemného pochopení a závodem s časem ke zlomení kletby může začít!

Královsky ryšavá rodinka.
Rebelku můžeme hodnotit ze dvou základních pohledů. Jako pixarovku a nebo jako obyčejnou pohádku. V prvním případě dochází k mírnému zklamání, díky vysoce nastavené laťce očekávání. Auta 2 lze považovat za přešlap, avšak třetí Toy Story dokázalo, že si toto studio dokáže výborně poradit i s recyklovanou látkou jednoduchého pokračování známé značky. Rebelka je ale na první pohled na míle vzdálená jeho veškeré dosavadní tvorbě. Námětově podobné příběhy sepisovali již kdysi dávno bratři Grimmové a pohádky plné princezen a kouzel vždy byly doménou studia Disney. Jistě, Pixar v současné době opět spadá do kapsy hamižného myšáka, to ovšem neznamená, že by se tomu měly podřizovat i příběhy. Navíc, když je na pozici "vrchního velitele" sám pixarovský John Lasseter. Očekávání dalšího sofistikovaného díla pro celou rodinu nebylo tak úplně splněno a místo toho jsme dostali kombinaci Na vlásku a Medvědích bratrů.

Brum, brum brum, o čem se zdá medvědům...
A proto je důležitý pohled druhý, zhodnotit film bez ohledu na jeho tvůrce. Srovnávané disneyovské pohádky patří minimálně k mírnému nadprůměru veškeré animované tvorby, proto tato reference rozhodně není pejorativního rázu. A Rebelka jako pohádkový příběh funguje stejně dobře. Rozhodně nepatří mezi nejoriginálnější, ale své základní elementy prodává s lehkostí. Vše se navíc odehrává v kouzelném světě, naprogramovaném nejmodernějšími technickými procesy. Režie se zhostila dvojice Brenda Chapman (Princ Egyptský) a Mark Andrews (scénář k filmovému Johnu Carterovi), o milý hudební podkres, plný skotských hudebních nástrojů, zase Patrick Doyle.

Je to rebelka!
Jak tedy s Rebelkou naložit? Perzekuovat kdysi (?) geniální studio za neoriginální děj, plný logických nesrovnalostí a infantilního humoru vedlejších postav? Nebo si užít neurážející a krásně vyrenderovanou pohádku? Cesta bude asi někde mezi. Pokud však budeme do příštích let preventivně snižovat svá očekávání, může žezlo krále animovaných filmů snadno převzít někdo jiný. Dreamworks? Samotný Disney? Už nejednou nám dokázali, že mohou být nebezpečnými konkurenty. A i kdyby bylo mírné zklamání způsobeno vytvořenou piedestálovou pozicí, která už nemůže moc překvapit, ale zklamat velmi snadno, neinovativní příběh celou tíhu zodpovědnosti neunese. Nahradit počítače ruční animací, přidat několik muzikálových vystoupení a mohla by Rebelka hrdě zastupovat kvalitní direct-to-video tvorbu, jako tomu bylo v polovině 90. let. Příště pozor, Pixare. Jsi pod přísným drobnohledem.

P.S.: V tradici pixarovských filmů samotné Rebelce předchází animovaný kraťas La Luna. A ten je celkově vzato mnohem nápaditější a dojemně příjemnější, než film hlavní.

"If you had a chance to change your fate, would you?"


0 komentářů:

Okomentovat