Hledej

neděle 28. července 2013

Fast & Furious 6 (2013) - 75%

Rychle a zběsile 6
Jsou rychlí. Jsou zběsilí. A jsou zpátky v akci. Tentokrát už po šesté. Asi jenom málokdo by dokázal předpovídat takový úspěch akčňáku o ilegálních automobilových závodech uprostřed LA. Nablýskané káry s nitrem pod vytuningovanou kapotou, lepé děvy a svalnatí frajeři s nízkým pudem sebezáchovy vzbudili pozornost místní policie, která do těchto řad nasadila poldu v utajení. Další vývoj nebyl v ničem odlišný od ostatních řadových direct-to-dvd výplachů s předvídatelným dějem a plochými charaktery. Svým dravým adrenalinem ale dokonale padl do nálady parného léta a upřímně, kdo nemá rád filmové automobilové honičky? Jak je ale možné, že tento klon Bodu zlomu na steroidech zabodoval natolik, že si zasloužil stejný počet filmových dobrodružství, jako mají dnes třeba kultovní Hvězdné války?

Během následujících dvou pokračování šla celá série postupně do kopru. Absurdní zápletky a absence kooperace úvodního dua Dome (Vin Diesel) a Brian (Paul Walker) filmům rozhodně nijak nepřispělo a především to byla nezábavná nuda. Rychlá auta byla přítomna stále, jen bez přidané hodnoty nebyla ničím jiným, než slabou asociací dílu videoherní série Need for Speed. Po Tokijské jízdě (což už sama o sobě byla spíše spin-offem) měla přijít klinická smrt. Ale místo toho přišla nečekaná reinkarnace. Čtvrté filmové pokračování vsadilo na oblíbené charaktery z prvního dílu a pouliční závody vyměnila za automobilové akrobacie ve zločineckém businessu. Za kameru se posadil Justin Lin a ten věděl přesně, jak akční scény precizně natočit. Odklon od dosavadního vývoje k over-the-top akční týmovce dodal sérii druhý dech a skeptici byli příjemně překvapeni. Lavina se ale strhla až s pátým dílem, který si už s ničím nebral servítky, proti známé partě nasadil Rocka a pěsti s auty létali vzduchem jako divé. Z Rychle a zběsile 5 se ihned stal hit a jeden z nejoblíbenějších blockbusterů roku 2011. A výdělky hovořily jasně - z tohohle dolu se musí těžit dál.

Stará láska nerezaví i přes amnézii.
V pořadí šestý díl na sebe nenechal dlouho čekat. Znovu se potkáváme se starými známými a objeví se dokonce i jedna stará známá (Michelle Rodriguez). Letty, za mrtvou považovaná Torettova (Vin Diesel) láska, ale nyní kope za špatný tým nebezpečných zločinců s opancéřovanými formulemi, kteří nedají spát celému interpolu. Je na čase uzavřít dohodu policistů pod vedením federála Hobbse (Dwayne Johnson) s dosavadními psanci a poslat dvě party závodníků proti sobě v dalším akcí napěchovaném dobrodružství. Vesele se pokračuje v nastaveném tandemu, kdy se absolutně ignorují reálie logiky a fyziky. A my se znovu můžeme tetelit blahem. Zatímco White House Down si svým virtuálním výletem do minulých dekád upletlo na sebe bič s klišovitým pojetím přepáleného dramatu, Rychle a zběsile 6 představuje ryzí akci, jako z dob největší slávy Sylvestra Stalloneho nebo Arnolda Schwarzeneggera. On i ten Vin Diesel svou tělesnou stavbou a charakteristickou mluvou připomíná italského hřebce víc, než by si byl schopen připustit... A zábavné to je stále!

Snímek, který nejlépe charakterizuje celý film.
Přesun série do roviny filmové arkády zběsilých zločinců svědčí a v okamžicích několika megalomanských akčních scén zůstává stát rozum, srdce i dech. A je úplně jedno, jestli předražené sporťáky vyzrají nad tankem nebo nákladním letadlem. Tolik oblíbená dálniční scéna z druhých Mizerů je zde několikanásobně překonána a Simir s parťákem v Bavorsku jen poraženecky utírají nudli. Když však dojde na nutná intermezza, námět začíná trochu skřípat béčkovým stereotypem. V obou týmech je celá řada postav a zdaleka ne všechny mají vyrovnaný prostor. Ostatně, ono to není ani příliš vyžadováno, ale kdyby došlo na zhruba 50% redukci, vůbec nic by se nestalo. Podobná redukce by přispěla i délce filmu, díky více než dvouhodinové stopáži je kromě očekávaných akčních scén taky prostor pro rádoby-dramatické scény, na které herci zkrátka nemají ty potřebné vlohy. Komické vsuvky fungují o něco lépe, ale jsou rovněž příliš nucené. Upřímně, většinu cílových diváků nezajímá ta nutná vata, kterou je v tomto případu příběh. Díky svojí výstavbě alespoň zabrnká na struny nostalgie a už úvodní koláží scén z předcházejících dílů dá vědět, že tentokrát je více zaměřena na sounáležitost série a jejích počátků.

Velký svaly se vecpou jedině do velkýho bouráku.
Kromě ryze chlapské akce si tentokrát nakopou zadky i zastánkyně něžného pohlaví, jmenovitě Michelle Rodriguez a Gina Carano. Jedni z mála hollywoodských hereček, kterým se dá prováděná akce věřit. Svaly týmově dohromady spojí Vin Diesel s Dwayne Johnsonem a opět obnoví vzpomínky na staré dobré wreslingové show. No a pak hlavoun záporáků Luke Evans je správný chladnokrevný bastard, jak se na podobný typ snímku sluší a patří. Ze závěru si pak  odneseme několik poznatků:
  • Poslední tři zběsilé díly jsou prequelem k Tokijské jízdě.
  • Ta ranvej je neuvěřitelně dlouhá!
  • Auta mají fyziku arkádových videoher a jejich řidiči musí být nadčlověci
  • V závěru se představí záporná postava pro sedmé pokračování a že se jistě bude na co těšit! SPOILER!
Rychle a zběsile nezklamalo a nese si podobnou úroveň kvality jako předchozí dobrodružství. Není dokonalým filmem, ale s rozdanými kartami dokáže v tomto mariáši spolehlivě rozcupovat všechny protihráče. Někdy je nejlepší úplně vypnout a s bradou u země sledovat, jak se závoďáky perou s tankem na španělské dálnici. Jako realizovaný sen všech sběratelů angličáků dosud nemá v současné kinematografii konkurenci. Thumbs up and pedal to the metal!


"The crew we're after, they hit like thunder and disappear like smoke. You go in alone, you won't ever touch them. I've been chasing these guys across four continents and twelve countries and believe me the last place I want to be is in front of your door step selling girl scout cookies. I need your help Dom. I need your team."


0 komentářů:

Okomentovat