Hledej

pátek 27. července 2012

Téma: Batman - The Caped Crusader

Během jednoho měsíce navštívily kina po celém světě dvě konkurenční ikony komiksových příběhů. A jelikož máme restart Spider-Mana již za sebou, stojí před námi  maskovaný hrdina z konkurenční stáje DC Comics. Řeč je samozřejmě o Batmanovi a epickém završení nejnovější trilogie, o nejočekávanějším filmu roku. Než se zaměříme na reinkarnaci značky pod vedením Christophera Nolana, pojďme v rychlosti poodhalit historii dobrodružství miliardáře Bruce Wayna a jeho cesty na televizní obrazovky a filmová plátna.

Batman patří mezi nejstarší postavy zlatého věku komiksů 20. století. Objevil se rok po debutu hrdiny nejslavnějšího - Supermana, tedy v roce 1939, na stránkách Detective Comics #27. Bob Kane (a Bill Finger ) nevědomky vytvořil jednu z nejznámějších postav s výrazným vlivem na budoucí popkulturu. Co Batmana odlišovalo od jeho kolegů nebo konkurentů byl fakt, že nedisponuje žádnými nadpřirozenými schopnostmi. K boji proti zločinu využívá svého vnuknutého smyslu pro spravedlnost (po tragické vraždě obou rodičů), detektivních schopností, milionového dědictví k tvorbě různých "bondovských" udělátek a podpory moudrého rodinného přítele, sluhy Alfreda. Za celou dobu své působnosti získal celou řadu známých spojenců a padouchů. V roce 1960 byl rovněž zakládajícím členem superhrdinského seskupení Justice League, kde spolupracoval po boku Supermana, Flashe, Wonder Woman, Green Laterna a dalších. Vznikla tak inspirace pro konkurenční komiksové nakladatelství Marvel , jež o tři roky později přispěchalo se svou vlastní verzí hrdinské kooperace, známé jako The Avengers . Dál už je vše historií, včetně kolísavé popularity a různých přístupů k látce. Nás ale zajímá cesta od statických obrázků do podoby nejočekávanějšího filmu letošního roku, The Dark Knight Rises .

S masovým rozvojem televizního vysílání, vzestupem televizních stanic a popularitě komiksových sešitů, byla televizní adaptace jen otázkou času. První zpracování přišlo v roce 1943, ve své sobě ambiciozní dílo Batman v celkové výměře 260 minut, následované v roce 1949 dalším seriálem Batman and Robin o stejné délce. I přes některé nesporné kvality neodolaly tyto první pokusy ostrému zubu času. Diváci přes řídké rozšíření televizních přijímačů nebyli na podívanou tohoto typu zcela připraveni. Zlom nastal až v 60. letech, přesně v roce 1966, kdy přišel dodnes známý seriál s Adamem Westem a Burtem Wardem v hlavních rolí. Automaticky se nabízí lacinější paralela s takovým Star Trekem, jehož první díly s odstupem času zůstávají čím dál tím více nechtěně komičtější. Přeci jenom se  nacházíme v rozjuchaných a pestrobarevných 60. letech a seriál měl alespoň poměrně blízko svému soudobému předobrazu. Dnes zůstává jako úsměvná vzpomínka na počátky této značky, ze které nám zůstává spousta citačního a parodického materiálu.



Batman (1966) - 50%
Batman
Tento seriál byl podpořený i celovečerním televizním filmem, který se nepřekvapivě nese ve stejném duchu jako seriál. Batman ( Adam West)  a Robin ( Burt Ward)  bojují proti zákeřné kombinaci zločinců - Jokerovi ( Cesar Romero) , Tučňákovi ( Burgess Meredith) , Hádánkářovi ( Frank Gorshin)  a Catwoman ( Lee Meriwether) .  Film je prošpikován Robinovými vytřeštěnými "hláškami", groteskními charaktery, naivními, nebo vyloženě "WTF" scénami (vybuchující žralok). Film se možná stal pozdějším terčem posměchu, ale stále se nacházíme v době, kdy slovo komiks bylo synonymem barevných příběhů pro desetileté kluky. Od raných adaptací nikdo nečekal nic převratného, stačila pouhá soudržnost s předlohou, známé postavy a "napínavé" momenty. A taky známá znělka. Z dnešního pohledu však krom nostalgického vzpomínání nemá co nabídnout, přesto je tento prodloužený díl seriálu na YouTube k dispozici v celé své délce.


Batman (1989) - 70%
Batman
Po skončení seriálu v roce 1969 se po Batmanovi slehla zem a zájem širší veřejnosti upadl. Komiksová čísla se neprodávala jako dříve a celkový úpadek zájmu zastavil až v roce 1986 komiksový spisovatel Frank Miller se svým novátorským potemnělým zpracováním, na hony vzdálenému původním číslům.  Obnovený zájem využilo i studio Warner Bros., které přikleplo režii připravovaného filmového dobrodružství  Timu Burtonovi. Ten si do hlavní role prosadil  Michaela Keatona, se kterým pracoval na svém předcházejícím snímku Beetlejuice a započala nová kapitola obnoveného impaktu na popkulturní společnost.  Jak lze od vizuálního cítění introvertního režiséra usuzovat, film se nesl zcela v jiném duchu, než poslední netopýří dobrodružství. Začalo se od píky, ale diváci zůstali ušetřeni zdlouhavého originu. Už od samého začátku je Batman v plné ráži a nikdo dalekosáhle nevysvětluje jeho původ. Není potřeba.  Objeví se staří známí, jako sluha Alfred (Michael Gough) nebo policejní inspektor Gordon (Pat Hingle). Svou roli získá také Harvey Dent ( Billy Dee Williams, neboli  Lando Calrissian ze staré trilogie Star Wars) , který jak je známo, bude v budoucnu obávaným Two-Face. Hlavní záporná role patří ale někomu jinému. A to přímo Batmonovu úhlavnímu nepříteli Jokerovi (Jack Nicholson). Film se věnuje jeho ztvoření a napojení na historii mladého Bruce Wayna (v nelibost fanoušků komiksové předlohy).

Jack Nicholson a jeho nezapomenutelné ztvárnění Jokera
Představení Jokera je dobře napsané i zrežírované (na standardy konce 80. let) a veškeré emoce a motivy jsou pochopitelné. Svůj významný podíl na tom mají představitelé hlavních rolí. Počáteční skeptické přijetí tichého a stále zadumaného Michaela Keatona se v konečném důsledku ukázalo být dobrým tahem a v porovnáním ostatními představiteli odvedl dobrou práci. Celý film ale dělá Jack Nicholson , který si za svou účast odnesl díky procentům ze zisku rekordní sumu cca. 60 milionů dolarů. Svými hereckými kreacemi si ukradne každou scénu a nechává ostatní postavy ve svém stínu. Nezbytnou kráskou snímku je reportérka Vicki s tváří Kim Basinger , ale její participace na příběhu začíná u objevování identity temného rytíře spolu s diváky a končí u oběti, kterou má Batman zachraňovat ze spárů zločinců. Jednoduché využití ženského potenciálu bez hlubšího zásahu.

Michael Keaton a Kim Basinger jako Bruce Wayne a Vicki Vale
Nutné je zmínit samozřejmá spolupráce Tima Burtona se svým dvorním skladatelem Danny Elfmanem . Ten odvedl výbornou práci při komponování soundtracku, jehož ústřední melodie patří v dnešní době mezi ty nejznámější. Hůře dopadla písničková část, kterou si vzal na starost populární zpěvák Prince . Inu, stačí se podívat na videoklip ...  Film se stal dobrým odrazovým můstkem pro novodobou Batmaní renesanci a pro novou výdělečnou filmovou sérii položil stabilní základy. Trpí několika málo neduhami, které jsou způsobené kombinací faktorů naivní předlohy a naivních 80. let. Ale minimálně pro fanoušky byl příslibem lepších zítřků.



Batman Returns (1993) - 75%
Batman se vrací
Lepší zítřky skutečně přišly. O 4 roky později vzniklo pokračování s názvem Batman se vrací. Spolu s ním se vrátila většina tvůrců, od Tima Burtona počínaje, po Michaela Keatona konče. Úhlavním padouchem se tentokrát stal ohyzdný tučňák, jež žije ve stokách a čeká na svou chvíli zadostiučinění svého vyhnání. Jako novorozeněte se ho totiž rodiče zbavili pro jeho znetovření. Nahromaděný vztek, lítost a strach z něj v podání Danny DeVita dělá dalšího kvalitního záporáka, který snese porovnání i s hrozbou v podobě Jokera. Tentokrát není jedinou zápornou postavou. Dalším z nich je businessman Christophera Walkena. Jedná se o klasického prohnilého podnikatele, jehož motivacemi je mamon a touha po moci. Uhraničivý pohled a kvalitní herectví je zárukou dobrého výsledku.  V neposlední řadě se poprvé setkáváme s Catwoman ( Michelle Pfeiffer) , původně uťápnutá sekretářka Selina Kyle se po shození s okna a ohryzání několika kočkami stane vyšinutou a nebezpečnou postavou v těsném latexu. Její zrod zkrátka nedává moc smysl, ale alespoň má postava vzhledem ke své neurčitelnosti kladných / záporných vlastností co nabídnout, na rozdíl od jednorozměrné Kim Basinger z předchozího snímku. Její nevyhraněnost určuje nepředvídatelnost chování a celkovou zajímavost.

Michelle Pfeiffer a Danny DeVito jako Catwoman a Pinguin (Tučňák)
Kdo se ale skutečně utrhl ze řetězu, byl pan režisér. Po úspěchu prvního filmu si vzal pokračování do parády hezky od podlahy a dal svému vizuálnímu cítění volný průchod. Gotham City se tak podruhé a zřetelněji stává gotickým městem, nyní zapadaným všudypřítomným sněhem. Batman Returns je tak dosud nejmelancholičtějším a nejdepresivnějším dílem celé ságy. Ale tento krok paradoxně zvýšil zajímavost celého filmu, který má navíc poměrně zřetelné a jasné vedení příběhu. Přes zvýšený počet postav není nepřehledný a žádná z nich není upozaděná. Možná snad až na samotného Batmana, kterého ostatní postavy stále o něco málo převyšují. Samotný závěr s armádou rádiově ovládaných tučňáků císařských je možná až příliš surrealistický, ale co můžeme od Tima Burtona čekat. Předcházející film byl možná první a definující, Batman se vrací si z něj ale bere to nejlepší, umocňuje celkovou naléhavost a zpřehledňuje vyprávění ve filmově-komiksovém světě obdobnému Střihorukému Edwardovi a podobným.  Rostoucí kvalitativní tendence série ale měla zažít strmý pád se změnou režiséra...



Batman Forever (1995) - 50%
Batman navždy
Jelikož si studio přálo přitáhnout do kin co nejvíce lidí a zpřístupnit tak další batmanovské dobrodružství celým rodinám, vypadl automaticky ze hry Tim Burton. Navrhované pokračování se záporákem Scarecrowem bylo smeteno ze stolu a na režisérskou sesli se posadil Joel Schumacher, který měl tou dobou za sebou například výborný Volný pád. Spolu s ním došlo na výměnu obsazení, kde z původní sestavy zůstali akorát Alfred a Gordon. Role Bruce Wayna / Batmana se zhostil Val Kilmer, který byl značně jalovější, než jeho kolega Michael Keaton. Mladého playboye, jak vystřiženého ze seriálu pro náctileté, doprovázela nejedna kontroverze. Nejdiskutovanější z nich byl především nově upravený oblek, který nevkusně zvýrazňoval některé partie a kamera se nebále je podrobně snímat. Vizuální změny by však byly akceptovatelné, kdyby byly zasazeny do funkčního příběhu. A tady nastává značný zmatek. Od téměř až gotického hororu předchozího dílu je ztvárnění podobnější rozjuchanému seriálu ze 60. let, veškerá serióznost zmizela na úkor nucené grotesknosti. Hlavní záporné postavou je Dr. Edward Nygma (Jim Carrey), zhrzený vědec, kterému Wayne nepovolil experimenty manipulací s lidskou myslí. Záhy se z něj stane zákeřný Riddler (Hádankář). Další zápornou postavou je Two-Face. Samozřejmě ani zde se nenavazuje na prokurátora Harvey Denta z prvního filmu, ale rovnou již dostáváme řádícího maniaka s tváří (tvářemi?) Tommy Lee Jonese. Ten ať se snaží jak chce, stále zůstává se svým pitvořením v pozadí ve všech scénách s Hádankářem. Jim Carrey odvádí svůj standard, jako například v Ace Venturovi. Je mu tedy toto maniakální chování blíže. Přesto ani jedna ze záporných postav není představena s hlubšími motivacemi nebo přirozeným respektem, které měli jak Joker, tak Tučňák.

Tommy Lee Jones a Jim Carrey jako Two-Face a Riddler (Hádankář)
Poprvé se v příběhu objevuje Batmanův nechvalně proslulý parťák Robin (Chris O'Donnell ). Artista Dick Grayson přijde při řádění Two-Face o svou rodinu a tak vydává na cestu pomsty. Robinova neomalenost a drzost se nesnese s Batmanovými zásadami, ale spojuje je ona touha po spravedlnosti po ztrátě rodičů. Nové dynamické duo několikrát pomrkává na původní hraný seriál a v několika okamžicích na něj přímo odkazuje . Aby ve filmu nechyběla nějaká půvabná ženská postava, je tu (minimální) prostor pro Dr. Chase Meridian (Nicole Kidman ). Ta je z doposud všech ženských hrdinek sice nejpůvadnější, ale zároveň nejzbytečnější. Jako postava nemá absolutně co nabídnout. Přes veškerou vlnu negativ je Batman navždy pořád v mezích snesitelný film, který za pomoci soudobých populárních tváří nabízí rodinnou grotesku. Nebýt přítomnosti známých tváří z předchozích dílů, jevil by se film jako úplně nová série. Tomu by napovídal i podrobnější flashback o původu temného rytíře. Jako takovému ale chybí pevná kostra, vedení a zajímavější charaktery.


Batman & Robin (1997) - 30%
Batman a Robin
Po nepříliš přívětivém přijetí Batmana navždy bylo pokračování opět přiklepnuto Schumacherovi. A to bylo začátekem konce pro reinkarovanou popularitu Batmana. Vala Kilmera nahradil George Clooney, kterému pod kotlem "zatopil" Mr. Freeze s tváří Arnolda Schwarzeneggera. Zajímavou volbu obsazení podpořila přítomnost celé řady dalších známých postav z batmanovského univerza, jako Poison Ivy (Uma Thurman), Bane (Jeep Swenson) nebo Batgirl (Alicia Silverstone). Na prostoru dvou hodin rozehrál režisér takovou rošádu, která byla ještě zmatenější než předchozí film a už se nebrala ani trochu vážně. Z Batmana se stala komedie, o kterou nikdo nestál. Všechny postavy byly k smíchu a zápletky měly atmosféru prvních animovaných skečů. I když se odprostíme od předchozích dobrodružství a budeme hodnotit samotný film, výsledek zůstane stejně nevalný a zcela nezajímavý. Velké množství postav, kde zákonitě zůstanou někteří upozadění (obávaný Bane je zde pouze v roli hloupého bodyguarda). Rozehraná linie s nemocným Alfredem, hledáním rodinného příslušníka a neteří je zcela zbytečná a jako podpora pro zrod Batgirl hloupá a nelogicky uspěchaná. Nehledě na výmysly typu Batmaní kreditky, hokeje s diamantem a dalších perliček.

Arnold Schwarzenneger jako Dr. Freeze
Jedinou světlou stránkou filmu je role Arnolda Schwarzenneger , který sice nepředvádí žádné charakterní herectví, ale tím více paradoxně pobaví svou přepáleností a slovními hrátkami vhodných své postavě („cool party “, „chill “, „allow me to break the ice “ a další). Tyto dětinské momenty jsou jedinými světlými chvilkami na celém nezajímavém filmu, na které se dá škodolibě vzpomínat.  Z Batmana a Robina se právem stal otloukánek série, který opět zničil vybudovanou slávu. Joel Schumacher svou ostudu napravil o dva roky později s filmem 8MM , George Clooney dodnes lituje své role, jako zřejmě většina zúčastněných. Snad krom  Alicie Silverstone  a  Chrise O'Donnella , kteří se velkoformátovými hvězdami nikdy nestaly. Batman měl zkrátka na filmových plátnech útrum, nikdo se neodvážil navázat na takový neúspěch. Po několika nerealizovaných  projektech se na počátku nového tisíciletí objevily první zprávy o chystaném rebootu celé značky. V režii Christophera Nolana s Christianem Baleem v hlavní roli. Po počáteční nedůvěřivosti přisel v roce 2005 zázrak, který se nikdo neodvážil předpovídat. Batman začal znovu a lépe.



Batman Begins (2005) - 70%
Batman začíná
Christopher Nolan neváhal vstoupit do neznámých vod a risknout ztvárnění Batmana co nejvíce realisticky. To se po předchozích filmech zdálo být nemyslitelným krokem a nikdo si netroufal predikovat, jak toto novátorské pojetí diváci přijmou. Výsledek nakonec všechny velmi kladně překvapil. Přirozená ignorace předchozích filmů si žádala kompletně nový úvod. Tak se vlastně poprvé pořádně podíváme na podrobnější původ temného rytíře, od psychických zárodků, přes fyzický trénink, po první nasazení legendárního obleku. Zlomený dědic bohatství svých zavražděných rodičů se několik let bezcílně toulá světem, až si jeho houževnatosti všimne vůdce Ligy stínů Ra's Al Ghul (Liam Neeson). Vycvičí z Bruce ninju do svých řad, čímž si na sebe zároveň uplete bič. Myšlenky ligy stínů se neshodují s morálními zásadami budoucího Batmana a z přátel se rázem stávají nepřátelé. S opětovným příchodem do Gotham City začíná zrod maskovaného hrdiny a potlačování vlastního strachu. Objevená jeskyně pod rodinným sídlem představuje základ pro budoucí Bat-cave, kterou dá dohromady Bruce se svým věrným sluhou Alfredem (Michael Caine). Jelikož Batman tradičně nedisponuje žádnými superschopnostmi, musí zajistit zdroj dodávek veškerého technického vybavení. Od toho získá na svou stranu Luciuse Foxe (Morgan Freeman) s přístupy do zásob prototypů různorodé vojenské techniky. Nyní chybí jenom hlavní padouch.

Možná až příliš tankový batmobil nového tisíciletí
Tou je zpočátku mafián Carmine Falcone (Tom Wilkinson ), jež stojí za zkorumpováním celého města. Z jeho ruky zobou významné postavy gothamské policie nebo soudnictví a veškeré zločiny mu tak bez problému procházejí. Těmto dnům má přijít s nástupem Batmana na scénu konec. Ten si brzy utvoří spojenectví s čestným policistou Gordonem (Gary Oldman ) a cesta potírání zločinu může začít. Problém nastává s příchodem ligy stínů a její interpretací světové rovnováhy.  Černým koněm filmu je další záporná postava, doktor Crane jako obávaný Scarecrow ( Cillian Murphy ). Je velká škoda, že potenciál takové postavy je okrouhaný jako v případě Venoma ve třetím Spider-manovském filmu. Stejně jako on dostane prostor jen několika málo minut a všechny konfrontace s ním jsou velmi komprimované.  Realističtější pojetí příběhu prospělo a funguje jak v rámci komiksové adaptace (známé postavy a jejich předpokládané chování), tak v rámci velkolepého akčního thrilleru, bez nutnosti znát jakékoliv spojitosti. Výraznou podporou je rovněž soundtrack Hanse ZimmeraJamese Newtona Howarda .

Christian Bale a Morgan Freeman jako Bruce Wayne a Lucius Fox
Přes veškerou zaslouženou pozornost se sluší zmínit několik faktických nedostatků, kterými jsou nepřílišná zajímavost hlavního záporáka a jeho motivů, milostná linie s Bruce s Rachel (topornou Katie Holmes ) a chaotický střih při kontaktních soubojích. Tyto drobné výtky nedělají z tohoto filmového pojetí univerzálníě bezchybný snímek, či snad nejlepšího Batmana vůbec (toto tvrzení záleží na preferencí jednotlivců). Ale Christopher Nolan upozornil celý svět, že komiksové adaptace mohou být zpracovány odlišným přístupem a že sázka na nejistotu se někdy vyplatí. A že je Nolan skutečně precizním režisérem, jakých příliš není, hodlal pro nevěřící dokázat s příchodem plánovaného pokračování.



The Dark Knight (2007) – 80%
Temný rytíř
Velmi pozitivně přijatý Batmanův začátek na sebe upoutal zaslouženou pozornost a pokračování na sebe nenechalo dlouho čekat. Přes promyšlený virální marketing bylo jisté, že se vrátí nechvalně proslulí komiksoví záporáci nejtěžšího kalibru - Joker a Two-Face. Překvapivá byla především volba jejich představitelů. Zatímco s Aaronem Eckhartem v roli bílého rytíře Gothamu Harvey Denta a posléze Two-Face byla divácká obec smířená vcelku rychle, Heath Ledger představoval velký otazník a vzbuzoval velká očekávání. Každému zůstali v paměti výkony představitelů Jokera Cesar Romero (1966) nebo Jack Nicholson (1989) a jejich osobité ztvárnění netopýřího úhlavního nepřítele. Heath Ledger ale představil vlastní originální přístup a z postavy šel po dlouhé době skutečný respekt, na rozdíl od pouhého klaunského tajtrlíkování. Jeho cílem nebyly peníze ani moc, jen nastolený chaos. S takto nevypočitatelným padouchem si Batman i jeho policejní partner Gordon sáhnou až na samé dno svých sil. Gradace napětí je způsobena Jokerovými sociálními pokusy na hranici stylu série Saw a snahou zmařit veškerou Batmanovu snahu o mír a pořádek vytvořením padoucha z dosavadního největšího kladného hrdinu Gothamu s tváří Harvey Denta. A aby toho nebylo málo, Harveyho současnou přítelkyní není nikdo jiný než Brucova láska Rachel (po finančních neshodách nahradila Katie Holmes Maggie Gyllenhaal).

Heath Ledger a jeho originální pojetí padoucha Jokera
Veškerý úvod máme za sebou a je prostor na akci. Té je více než dost a dočkala se zlepšení oproti předcházejícímu snímku. Představením známých postav je film o něco blíže svým komiksovým kořenům, ale stále zůstává věrný realistickému ztvárnění. Celkové potemnění a osudovost jednotlivých postav připomíná režisérovu přiznanou inspiraci Nelítostným soubojem a Obvyklými podezřelými . V tomto kriminálním thrilleru mají obě strany zákona svou pevnou pozici, pod pevným vedením a chytrým scénářem je napětí budováno od samého začátku a mocný vliv audiovizuálního díla dokončuje opětovně Hans Zimmer .

Two-Face Aarona Eckharta je mnohem propracovanější než verze Tommy Lee Jonese
Temný rytíř , vůbec první film bez „Batmana“ v názvu, sbíral po svém promítání jednu chválu za druhou a trhal spoustu kasovních a žebříčkových rekordů. Síla efektu byla navíc umocněna tragickou smrtí Heatha Ledgera , kterému se film stal okázalým pomníkem a způsobil možná až přepálenou adoraci jeho postavy a posléze celého snímku.  Batmanova dobrodružství podle Nolana možná nejsou nejlepšími a nejvěrnějšími adaptacemi známého komiksu, ale zato jsou rozhodně nejlepšími filmy za celou Batmanovu působnost na filmovém plátně. Za tento status nejsou vděčni předloze, ale odvážné vizi zručného filmového tvůrce. Srovnávání filmů a jejich charakterů navzájem je ošemetný, neboť každá série je jedinečná svým představením. Pro celou řadu lidí je jediným pravým Batmanem dodnes Adam West . Protože byl první a nezapomenutelný, obdobně jako kapitán Kirk  Williama Shatnera   ve Star Treku . Stejným způsobem řada fanoušků nedá doplatit na představení Michaela Keatona . Obdobně na tom jsou záporné postavy, především rozdílné přístupy k postavě Jokera.

Batman a Joker při výslechu
Nolan ale dokázal prosadit svůj odvážný tah, který se stal inspirací pro další adaptace. Představení superhrdiny civilním způsobem funguje především z důvodů absence nadpřirozených schopností, kterými Batman ani jeho protivníci nedisponují. Všudypřítomná surovost zapříčiňuje možnost existence filmů i s odnětím komiksové aury. Jistě, stále tu máme maskovaného strážce zákona a jako takového ho stále musíme brát s určitou rezervou. Ale to už je jeden ze základních definujících symbolů, kterých se v žádné právoplatné adaptaci nevyhneme.


Batman animovaný
Tento článek úmyslně ignoroval veškeré animované seriály a filmy. Nikoliv z důvodů jejich nekvalitního zpracování, ale protože jich zkrátka bylo tolik, že je složité udržet chronologickou niť. Ve své podstatě můžeme považovat za nejznámější série Batman: The Animated Series (1992 - 1994) a The New Batman Adventures (1997 - 1999). Od úspěchu filmů Tima Burtona, případně později Christophera Nolana, byla snaha držet postavu Batmana v podvědomí na televizních obrazovkách v různých formátech pro různou cílovou skupinu. Byly tu ryze dětské seriály typu Batman Beyond (1999-2001), ale i dospěleji podané direct-to-dvd filmy typu Batman: Under the Red Hood nebo Batman: Year One. Zajímavostí na těchto animovaných adaptací je znovunalezení slávy pro Luka Skywalkera... teda Marka Hamilla, který propůjčil svůj hlas arcipadouchu Jokerovi. Že se na tuto roli hlasově hodí předurčuje už jeho samotné jméno (Markhamill --> ARKHAM, což je nechvalně proslulá čtvrť Gothamu s ústavem nebo věznicí). Historie netopýřího muže je zkrátka bohatá a má vliv do všech možných zákoutí celkové popkultury, daleko za rámec komiksů nebo seriálů. Mocný merchandising se v plné síle pochopitelně projevuje i zde.

Jak šel čas se seriálovým vizuálem
Důvod tohoto článku pramení ze současného příchodu velkolepého završení novodobé filmové trilogie. Kina celého světa právě zaplavuje The Dark Knight Rises a očekávání rozhodně jsou nemalá.  Dokáže Nolan překonat sebou samým nastavenou laťku, nebo film doplatí na tato očekávání a vyeskalovaný hype? To se dozvíme již brzy...

A teď všichni: "Na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-BATMAN!"

0 komentářů:

Okomentovat