Hledej

pátek 27. července 2012

The Dark Knight Rises (2012) - 75%

Temný rytíř povstal
A je to tady. Nejočekávanější snímek tohoto léta, a dost možná také roku, si úspěšně odbyl svoji premiéru. Christopher Nolan potřetí svolal známou partu a měl v rozmezí téměř tří hodin diváckého času ambiciozní snahu započatou trilogii jak se patří zakončit. Když Temný rytíř svými výdělky dosáhl na hranici jedné miliardy dolarů, bylo studiu a všem tvůrcům jasné, že mají v rukách klíč do zlatého dolu. Velká očekávání nebyla vzbuzena pouze na straně producentů, hladoví diváci toužili po epickém zakončením celé ságy v minimálně stejné kvalitě, kterou nastavily předchozí dva snímky. Nyní veškerá očekávání končí a jako diváci se můžeme seznámit s výsledkem. Je na stejné úrovni? Je lepší? Nebo snad už bylo dost Batmana a další film nás nemá už čím překvapit? Nuže, pojďme se na to podívat.


Temný rytíř povstal (jak bohužel zní český distribuční název) se odehrává osm let po událostech předchozího snímku. Batman se stáhl jako psanec ze scény a s ním i samotný Bruce Wayne (Christian Bale ). Vyčerpaný žije v ústraní svého panství, kde se o něj stále stará starý dobrý Alfred (Michael Caine ). Město Gotham žilo dosud ve zdánlivém klidu a neuplyne rok, kdy by nevzpomínali na svého bílého rytíře Harvey Denta, o jehož skutečné "tváři" má ponětí jen veřejně činný komisař Gordon (Gary Oldman ). Všem klidným dnům má ovšem přijít záhy konec. Do města totiž míří s nekalými úmysly nepřirozeně silný žoldák Bane (Tom Hardy ), který má zřejmě co do činění se známou Ligou stínů (jedná se o zkraje vyřčené informace, takže žádné zásadní spoilery). Bruce Wayne bude muset po dlouhé době oprášit starý oblek a zajistit ještě jednou bezpečnost městu a jeho občanům. Opět v tom nebude sám. Lucius Fox (Morgan Freeman ) má k dispozici celou řadu dalších technických vymožeností k výpomoci, komisař Gordon stále čestně bojuje proti bezpráví a na stejnou vlnu je naladěný i mladý policista Blake (Joseph Gordon-Levitt ). Situaci jim ale kromě obávaného Banea neusnadní ani ohebná lupička Selina Kyle (Anne Hathaway ) aka neoslovená Catwoman.

Nerozlučná dvojka ve Waynově sídle
Výběr základních charakterů byl klíčový. Catwoman má v komiskové sérii bohatou historii a své místo má i v realisticky pojaté sérii Christophera Nolana . Ačkoliv obsazení  Anne Hathaway nebylo přijímáno s kdovíjakým nadšením, diváci byli poučeni s výsledným překvapením obdobně zvláštního výběru minulého filmu. A co lze lepšího říct, než že Anne vykonala dobrou práci, do příběhu se hodí a v žádných scénách se neztratí. Její neurčitost záporné / kladné postavy je i zde přítomná a pomáhá dramaticky začachrovat s celým dějem. Oproti Selině je Bane nováček. Poprvé se objevil na stránkách komiksů až v roce 1993, kdy výrazně ovlivnil osud některých významných postav. Na filmová plátna se podíval už ve snímku Batman & Robin, kde byla jeho role výrazně upozaděna a její naléhavost ztlumena na minimum. Nyní má prostor jenom sám pro sebe a dokazuje, že dokáže být více než adekvátním protivníkem temnému rytíři i celému policejnímu sboru. Na rozdíl od Jokera není maniakem, ale chladnokrevným teroristou, který má svůj plán na převzetí města pevně načrtnutý. Z jeho očního výrazu jde strach a budí dostatečný respekt, zkrátka dobrá volba charakteru i jejího představitele. Jediný problém zůstává u hlasu. Na ten se zvyká poměrně dlouho a v řadě scén neodpovídá akutnosti situace (Bane má na sobě neustále masku a tak musel Tom Hardy všechny repliky zvlášť předabovat).

Sexy Selina, zřejmě dosud nejzajímavější Catwoman
Film se jmenuje Temný rytíř povstal a z toho je jasné, že se musí po svém pádu nejprve... inu, povstat. A protože má film téměř 3 hodiny, nikam se s tím nepospíchá. Do prvního objevení Batmana na scéně uplyne bezmála hodina a plně si ho užijeme až v poslední třetině filmu. První třetina obsahuje nutné atributy, včetně bezchybného uvedení Banea na scénu v bravurně natočené scéně únosu letadla za letu a připomenutí všech ostatních důležitých postav. Tato část funguje dobře, snad jen po živých vzpomínkách na dynamického Temného rytíře je příliš pomalá. Rozehrávají se tu četné podpůrné vedlejší linie, které se štěpí a v roztahané druhé třetině se rychle třepí. Onen prostředek filmu je nejkritičtější letmé prostříhání by mu jedině prospělo. Stejně tak je nové postavě filantropce Mirandě ( Marion Cotillard)  věnováno až příliš prostoru. Své místo ve filmu má stejně tak solidně pevné, jako by stejným způsobem šlo několika úpravami scénáře její roli zcela eliminovat. Stejným způsobem lze polemizovat i o několika zbytečně natahovaných scénách, které se snažili o hlubší filozofický přesah.

Hrdinové bez masky - Blake a Gordon
Když pomineme několik logických lapsů, o nichž by se dalo dlouze polemizovat, vyčerpáme veškerou negativní munici, která je vzhledem k často bezmyšlenkovité adoraci série z myslí vytěsněna. Zůstává nám kvalitní krimi thriller, které Nolan umí bezchybně prodat. Po pomalejším rozjezdu dojde samozřejmě i na akci. Té bychom se dopočítali možná na prstech jedné ruky, za to je dlouhá a zatraceně efektivní. Už od první střetu Batmana s Banem je ukazatel intenzity téměř na maximu. V poslední třetině filmu se naplno projeví utracený rozpočet a novodobá batmaní série je zase o něco blíže svým komiksovým kořenům (tedy nějakým z těch modernějších a temnějších reinkarnací). Zjizvený maniak Joker se přeci jenom zdál být reálnější postavou, než samozvaný diktátor se spínačem k nukleární bombě ve městě. Série o hrdinovi v černé kápi si nutně uvědomuje svůj původ, ale stále se snaží být tak při zemi, jak to jenom jde. I když paradoxně Bruce Wayne vyfasuje své známé letadýlko The Bat.

Nová hrozba pro celý Gotham City - Bane
Temný rytíř povstal skutečně možná je nejlepším filmem sezóny a kvalitním zakončením série, ale v rámci vnitřní struktury a vlastní konkurenci stojí krok za vrcholem trilogie v podobě prostředního dílu. Ta nebezpečnost srovnání se přímo nabízí. Na druhou stranu jsme svědky velmi puntičkářské a precizní režie, která dalece přesahuje všechny velkofilmy široko daleko. Dokonce do té míry, že samotná postava Batmana místy ruší rozehrané drama, které by ukočírovala samotná dvojice Gordona a Blakea. Christopher Nolan jde ve své inspiraci krimi thrillerů dál a modernějším pojetím připomíná například policejní dramata  Davida Ayera. Tedy svým pojetím, ne režijním uměním, v tom je Nolan mnohem lepší.

Lucius Fox a Miranda. Obsazení Inception je téměř kompletní
Stejně jako předchozí díl doprovází i tento tragédie, tentokrát v podobě maniaka v plynové masce, který na premiéře v kině Aurora na předměstí Denveru postřílel několik nevinných civilistů. Jak moc tato smutná událost ovlivní kasovní výdělky je nejisté. Jisté jsou ale dopady ve filmovém světě, viz přesunutý Gangster Squad . V tuto chvíli to není podstatné, ale v budoucnu uvidíme, kam nás podobně psychicky narušení jedinci dostanou, nejenom v oblasti filmového průmyslu. Když se po této krátké odbočce vrátíme zpátky k filmu, je jasné, že zásadně nezklamal. Místy se trochu vleče, ale adrenalinová akce za neustálého znění starých i nových témat Hanse Zimmera tyto momenty dokáže vynahradit. Objektivní chybky budou stejně jako u posledního (a stěží průměrného) dílu série Harry Pottera vytlačeny a zůstane jen hřejivý pocit z dobře zvládnutého ukočírování další úspěšné série. A ten pocit je přeci jenom ze všech nejdůležitější.

Rise
V jaké podobě se setkáme s Batmanem a jeho protivníky příště je ještě ve hvězdách. Studio nenechá tuto značku dlouho ležet u ledu a vzhledem ke snaze protlačit na filmová plátna konkurenci Avengers v podobě historicky starší Justice League bude nový restart nutný. Jakým způsobem se bude budoucnost miliardáře Bruce Wayna vyvíjet zjistíme, až se na nebi znovu objeví starý známý bat-signal. A než tomu tak bude, tak do té doby máme k dispozici celou řadu jiných platforem a médií, kde se díky bohatému portfoliu můžeme s netopýřím mužem nadále setkávat. Tak. A teď až do příštího roku s uvedením Man of Steel klid od komikových adaptací!

"A hero can be anyone. Even a man doing something as simple and reassuring as putting a coat around a little boy's shoulders to let him know that the world hadn't ended."



0 komentářů:

Okomentovat