Hledej

sobota 24. listopadu 2012

Bill & Ted's Excellent Adventure (1989) - 70%

Skvělé dobrodružství B. a T.
Režisér Stephen Herdek stojí za řadou známých a většinou sotva průměrných děl (Tři mušketýři, 101 dalmatýnů). Než svým umem dopracoval až k direct-to-video sequelům, které nikoho nezajímají, dokázal na začátku své kariéry a na konci 80. let alespoň vytvořit několik zábavných a kultovních béček. Krom komediálního sci-fi horroru Critters přišla v roce 1989 na svět dvojice povalečů - Bill a Ted. Že je Doctor Who jediný cestovatel s telefonní budkou? Ale kdeže...

Děj je naprosto absurdní. No posuďte sami. Bill S. Preston, Esq (Alex Winter) a Ted Theodore Logan (Keanu Reeves) jsou středoškolští floutci, co se v garáži snaží vytvořit kapelu "Wyld Stallyns". Jenomže nemají dostatek jak talentu, tak inteligence. Na škole propadají z hodin historie a Tedův otec hrozí s vojenskou školou na Aljašce, pokud jeho syn skutečně rupne. Poslední možnou záchranou je zazářit s dějepisným referátem. Jak to ale mají zvládnout dva výrostci, pro které je Caesar jen týpkem od dresingu na salát? Naštěstí se záhy objeví nečekaná pomoc. Z budoucnosti přispěchá v telefonní budce chlápek jménem Rufus (George Carlin) a nabídne jim tento nestandardní prostředek cestování časem k úspěšnému vytvoření školní historické prezentace. Pro budoucí generace má totiž existence tohoto hudebního dua velmi důležitý význam.

Středověk neskončil, středověk trvá
Jak využijí takovéto netradiční situace? No přeci jediným logickým způsobem. Náhodně vybrané osobnosti z dějin navštíví a unesou do rodného San Dimas, ať se ve škole představí sami. Kdepak, zde žádná pravidla kauzality nehledejte, na motýlí efekt se tu skutečně nehraje. Náhodnost scén a hlášek z nich plynoucích je největším kladem tohoto filmového dobrodružství. Kdo by kdy čekal, že parťáky problémové dvojice budou Billy Kid (Dan Shor) a Socrates (Tony Steedman), že si Napoleon (Terry Camilleri) oblíbí tobogány a Johanka z Arku (Jane Wiedlin) hodiny aerobiku? Celá interakce historických postav s reáliemi křiklavé současnosti 80. let je nádherně infantilní a v konečném důsledku skutečně zábavná. Hlavními tahouny jsou ale pochopitelně Bill a Ted. I přes své vymetené makovice to jsou ňoumové oblíbení-hodní, představujíc budoucí anarchistickou MTV mládež raných 90. let (viz. Beavis a Butt-Head).

Excellent!
Z pohledu současného diváka může být největší "zvláštností" účast samotného Nea v mírně buranské roli. Vždyť už o dva roky později reprezentoval federální policii jako Johnny Utah v Bodu zlomu a v následujících letech se zapsal do paměti s filmy Drákula nebo Nebezpečná rychlost. Po úspěchu Matrixu už není jednoduché představit si jej v roli vlasatého rádoby rockera se silně pubertálním vyjadřováním. A to je jedna z dalších, milých absurdit Skvělého dobrodružství Billa a Teda. Alex Winter už bohužel tolik hereckého štěstí neměl a uchytil se jen u pár podprůměrných komedií a ani jeho režijní pokusy mnoho povyku nevyvolaly.

Bogus!
Zůstaňme ještě chvilku u samotného zpracování. Po režijní stránce nás nečeká žádná pecka. To i Podivná věda nebo Wayne's World jsou na tom o třídu lépe. Notně přehrávající herci také leckoho nepotěší, ale v tomto případě se už jedná o subjektivní nalazení na správnou notu. "Haluzní" scénář produkuje jednu památnou repliku za druhou, byť za ním stojí zvláštní tvůrčí dvojice Chris Matheson a Ed Solomon. Nejvýznamnější položkou ve filmografii prvního jmenovaného je krom Billa a Teda povedený videoanimák Goofy na výletě, druhý pisálek pracuje v rozsahu Super Mario Bros. a Muži v černém. Jízdu na této tripózní horské dráze podporuje rytmický rockový soundtrack. Například skladba In Time od Robbie Roba by se mohla hrdě řadit po bok Back in Time Huey Lewise ve významu tématických písní ke sci-fi dobrodružstvích o cestování časem.

Party on, dudes!
I když si s problematikou cestování časoprostorem nikdo zbytečně hlavu neláme, překvapivě se zde nacházejí fragmenty dobrých nápadů, které postrádá i takový Marty McFly. Možná jsou ve slepenci bizarních scén opětovně popírány (kam pospíchat, když mám stroj času?), jejich nápaditost ale upřít nelze. A  tak se dostáváme k závěrečnému verdiktu. Dát Billovi a Tedovi šanci, či nikoliv? Pokud se hodláte na 90 minut odtrhnout od reality a užít si bláznivou sci-fi komedii, která moc (tj. vůbec) smysl nedává, neuděláte s touto USA klasikou krok vedle. Nejedná se o žádný vrchol komediální tvorby, ale bránici zaručeně polechtáte. Už jen kvůli tomu "mladýmu uchu týpka z Matrixu". Be excellent to each other!

"Hello. I'm Dr. Freud, but you may call me Siggy."


0 komentářů:

Okomentovat