Hledej

pátek 18. ledna 2013

Silver Linings Playbook (2012) - 85%

Terapie láskou
Osvědčená formula nezávislých romantických drama-komedií - postavme pár známějších tváří do nezvyklých rolí ve filmu o záludnosti lásky a jejího (ne)opětování, komorní budování lidského příběhu okořeňme nějakou tou zábavnější vedlejší postavou a celé to orámujme aurou atypické výjimečnosti. A pokud někdo ze zúčastněných trpí nějakou záludnou psychickou nevyrovnaností, tím lépe. "Undergroundové" dílo může být do nebes vychváleno na mezinárodních festivalech, postaveno na piedestal diváků s pečlivějším výzkumem před výběrem filmu a posléze... nedoceněno širší veřejností. Silver Linings Playbook ale v této kategorii nezůstane. Nemělo by. A jako počáteční satisfakce mu budiž dopřáno celých 8 (slovy osm) nominací na Oscara. S čím to tedy vlastně máme čest?

Silver Linings Playbook (český překlad Terapie láskou ignorujme) se na první pohled ničím neliší od ostatních festivalových filmů. V hlavní roli se seznámíme s Patem (Bradley Cooper), kterého právě pouštějí z osmiměsíčního pobytu v psychiatrické léčebně v Baltimoru, kde mu byla diagnostikována bipolární afektivní porucha. To znamená nadměrné změny nálad s maniakálními epizodami. Nyní se zdá být mnohem vyrovnanější a jeho hlavním cílem je napravit své manželství se ženou Nikky. Do té doby ale musí zůstat v opatrovnictví vlastních rodičů (Robert De Niro, Jacki Weaver) a okolí dokázat, že už je v pořádku. Při opětovném návratu do běžného života potkává Tiffany (Jennifer Lawrence), která mu za pomoc v taneční soutěži přislíbí komunikaci s Nikky.

Pat a Tiffany mají společného možná víc, než se na první pohled může zdát.
Na první pohled "obyčejný feel-good film". Náladově podobný snímek jsme tu měli před nedávnem v podobě The Perks of Being a Wallflower. Silver Linings Playbook je ovšem ve všech ohledech dospělejší, emotivnější a uvěřitelnější. A kromě scénáře režiséra Davida O. Russella (podle novely Matthew Quicka) na tom mají majoritní podíl herečtí představitelé. Pochopitelně. Bradley Cooper je sympaťák, ale také skvělý herec, který se nenechá tak snadno herecky zaškatulkovat. Po televizním rozjezdu a několika menších vedlejších rolí přišla úspěšná komedie Pařba ve Vegas a okamžitě se zrodila nová hvězda, která se nezalekne žádného žánru. Od romancí, přes akční komedie a tech-thrillery, až po osobnější dramata. A vedle nešlápl ani tentokrát. Role energetického a výřečného mentálně postiženého (ale nikoliv hloupého) se zhostil s vervou a dokonale s ní splynul. Zároveň ale není jediným tahounem.

Po shlédnutí Silver Linings Playbook možná dáte šanci i Hunger Games...
Robert De Niro je herecká legenda, která s přibývajícími roky rozhodně nepolevuje na vysokém pracovním nasazením. Díky němu stihne za rok natočit až čtyři filmy, leč kolísavé kvality. V Silver Linings Playbook po dlouhé době předvádí výkon hodný takovéto hollywoodské ikony. Jako Patův otec a zarytý fotbalový fanoušek týmu Eagles si vydělává jako bookmaker, který věří v sílu pověrčivého štěstí a chce navázat zdravé vztahy se svým synem. Není nouze o velmi napjaté a i emotivní scény, jež nevypadají nuceně nebo přehnaně. A takto vysoce nastavenou laťku se přeci jenom podaří ještě překročit, a to dvaadvacetiletou hvězdou Hunger Games. Jennifer Lawrence herecky roste velmi rychle, o čemž napovídala i oscarová nominace za roli ve Winter's Bone před dvěma lety. Letos za svou roli Tiffany, které se vypořádává se smrtí svého manžela po svém, dokonce na Zlatých Glóbech předčila i takovou Meryl Streepovou. A to je vizitka bez potřeby dalšího vysvětlovaní.

Bradley Cooper je hercem na správném místě i ve složitějších rolích.
Silver Linings Playbook sice začíná, jako každá jiná indie "dramedy", ale díky několika silnými scénám, jemnému humoru a skutečným emocím si povýšení do vyšší ligy rozhodně zaslouží. Dokonce i s vedlejšími a zdánlivě zbytečnými postavami zachází pečlivě a jejich přítomnost je v konečném důsledku přirozená. I takový Chris Tucker je posazen do správné polohy, které jen nenaplňuje škatulku "zábavný a výřečný černoch". Zajímavost snímku podporuje fakt budování mysteriózní atmosféry, která diváka nechá tápat, zda je vše vyřčené pravda, nebo jsme oběťmi manipulace skutečnosti.

Rodiče si s navrátivším synkem užijí spousty legrace...
O hudbu se postaral Danny Elfman a složil soundtrack na míle vzdálený obvyklé burtonovské tvorbě. David O. Russell po předloni na Oscara nominovaném Fighterovi opět vzal dohromady řadu známých umělců, postavil je do lehce nezvyklých pozic a vyždímal z nich maximum. Jestli nemá sezóna udělování prestižních ocenění jenom chválit opulentní a prvoplánovitě dojemná dramata, ale také představit skutečně kvalitní tvorbu, Silver Linings Playbook je zde na správném místě. A i kdyby nemělo žádnou nominaci proměnit, vaší pozornosti by rozhodně ujít neměl. Jedná se skutečně o jeden z nejlepších filmů uplynulého roku.


0 komentářů:

Okomentovat