Hledej

neděle 13. dubna 2014

Captain America: The Winter Soldier (2014) - 65%

Captain America 2
Marvelovské univerzum se nám nezastavitelně rozpíná. Ale nezačne nám brzy trochu přerůstat přes hlavu? Zatímco jednotlivé představovačky hlavních komiksových charakterů fungovaly samy o sobě a mohli sbírat různorodé spektrum diváků, aby vše dokonale konsolidovalo do jedné akcí nabité týmovky, nyní nastává lehký problém sequelové kontinuity. Jako první začal prozkoumávat vody filmových pokračování Iron-Man, který se v nich neváhal brodit již třikrát. Teď je čas nořit do nich i ostatní superhrdiny, což po Avengers už není tak úplně jednoduché. Najednou se nerozvíjí jen jeden komiksovo-filmový svět, ale celý na sobě závislý vesmír. Do jaké míry je filmové plátno schopné absorbovat komiksovou variabilitu a neomezenost? V této úvaze nám dopomůže druhé sólové pokračování prvního avengera - Kapitána Ameriky.

Probuzení z kryogenetického spánku neměl Steve Rogers (Chris Evans) zrovna příjemné. Sotva si mohl začít zvykat na překvapivý svět "budoucnosti", ihned byl S.H.I.E.L.D.em naverbovaný do akce intergalaktických proporcí. Po třeskuté rubačce uprostřed New Yorku bude mít konečně chvilku čas k zadumání nad morálním stavem aktuálního světa. Druhá světová válka je už dávno pryč, nebezpečná HYDRA byla s ďábelským Red Skullem poražena a v případě problémů bude mít náš nasteroidovaný patriot své parťáky za zády. Nebo ne? Kapitánovo pokračování se musí přizpůsobit současným trendům, čímž logicky ztrácí retro nádech dobrodružství předchozího. Scénáristé (a původní tvůrci) ale našli potřebnou kličku k plynulému navázání jak na styl Avengers, tak na styl prvního kapitána Ameriky. A aby to neměl Steve příliš jednoduché, z komiksových stripů mu vyzobali rovnocenného protivníka - tajemného Zimního vojáka (Sebastian Stan).

Ne pro všechny je barevný štít nepřekonatelná zbraň.
Je příjemné, že se tvůrci od Marvelu nebojí zahrávat si s různými styly a žánry a jejich příběhy přesto zůstávají v jádru téměř identické. Tím alespoň prodlužují životnost hranice zajímavosti, i když zkušení pozorovatelé již prohlédli kopírované vyprávěcí způsoby. Nyní přichází na řadu špionážní thriller plný zrad a nečekaných odhalení. A protože ryba smrdí od hlavy, ve středobodu zájmu se nachází samotná organizace S.H.I.E.L.D. V řadách agentů usilujících o světový pořádek totiž má celá řada z nich jiné plány a poslání. Rogersovi nezbývá nic jiného, než spolu s Natashou (aka Black Widow, Scarlett Johansson) odhalit komplikované spiknutí a zastavit jej před katastrofickými následky. Jakou roli v něm hrají náš starý známý Nick Fury (Samuel L. Jackson) a jeden z hlavounů organizace Alexander Pierce (Robert Redford)?

Natasha má konečně dostatek prostoru a nepůsobí ani tak navíc, jako v Avengers.
Návrat prvního Avengera kombinuje dlouhé dialogy s dlouhými akčními sekvencemi, obojího více než dost. Implementaci hi-tech thrilleru můžeme považovat v mezích uvolněného intervalu za poměrně zdařilou. Tvůrci ostatně neměli ani moc na výběr. Tony Stark má svoje roboty, Thor zase fantastické vesmírné světy, pozemský dobrák Rogers má ale jen své svaly, štít a čest. A pokornou snahu sloužit vlasti ve jménu dobra. Je však otázkou, nakolik je S.H.I.E.L.D. schopen mu tato poslání splnit. Provázanost filmové mozaiky už začíná být dost sofistikovaná, což má za následek snižování diváckého komfortu. S druhým kapitánem už pro kompletní zážitek nestačí znát pouze základní dějovou linii předchozího dobrodružství, ale minimálně i avengerskou týmovku. A tedy i ostatní předcházející filmy. V budoucích letech to bude už jen komplikovanější, ale divácká návštěvnost dosud produkuje vysoké tržby a expandovat je stále kam. Už brzy tak dospějeme k akceptační linii udržení pozornosti, od které začnou postupně diváci zase odpadávat.

...
Více než samostatně fungující celovečerní akční filmy připomíná marvelovská produkce televizní seriál a jako takový nezastavitelně spěje k hranici nasycenosti. Budou jí druzí nebo třetí Avengers? Nebo přinesou čerstvý vítr do plachet originy dosud nepředstavených postav (Doctor Strange, Ant-Man)? Těžké předjímat dopředu. Celý proces však bude urychlen nezajímavými hrdiny a nevýraznými záporáky. Celému univerzu dosud kraluje Tony Stark s charizmatem Roberta Downey Jr. a Loki se šarmem a ostrovtipem Toma Hiddlestona na druhé straně barikády. Zbytek působí jen do počtu, ve kterém se mohou zorientovat jen zkušenější komiksoví geeci. Příliš nepomáhají ani naivní příběhové linie, které možná na listech sešitů fungují adekvátně, ale ve filmech pro širší obecenstvo jsou však až příliš přitažené za vlasy a nebojí se žádných klišé. Celkovou předvídatelnost a dialogovou roztahanost zachraňují zdařilé akční scény, kterých si zde užijeme více než dost. Že čím dál tím více připomínají videoherní naskriptované sekvence je věc jiná.

Veteráni v debatní akci.
The Winter Soldier je poměrně zdařilým dílkem rozsáhlého puzzle, ale veškeré jeho neduhy jej řadí jen k tomu lehkému nadprůměru. Počáteční nadšenost a originalita je ta tam, teď už nezbývá nic jiného, než jen dojit krávu do poslední kapky. Prostoru k tomu je ještě více než dost, stejně jako jednotlivých postav a příběhů. Tentokrát si svou premiéru odbyl Sam Wilson aka Falcon (Anthony Mackie). S tím se ale zároveň nabízí otázka - co během celého konfliktu dělal takový Hawkeye? Ale ono je to koneckonců jedno. Nikdo už nemůže očekávat víc, než jen kompilaci dechberoucích akčních scén, zbytek se stává jen omáčkou okolo. Ještě že právě ten Iron Man funguje i (a možná především) na poli dialogů. Kapitán Amerika je ale heroický patriot, neváhající v rámci dobra položit klidně i svůj život. Během rozhovorů tak od něj nelze očekávat příliš odlehčeného tónu, zato patetický proslov si ujít nenechá. Rovněž zamrzí nevyužitý potenciál Stevovy adaptace na současný svět a razantní úbytek humoru.

Je to pták? Je to letadlo? Ne, to je novodobý Icarus.
Kvitovat můžeme více prostoru pro Nicka Furyho, roli pro hereckou ikonu Roberta Redforda (který je možná legendou, ale zde působí značně unaveným dojmem, obdobně jako Tommy Lee Jones v Prvním Avengerovi), ohebnost a sexappeal Scarlett Johansson a za zdařilou snahu o třeskutou akci. Co pochválit ale kromě výše vysvětlovaného nelze, je degradující soundtrack Henry Jackmana. Alan Silvestri vytvořil v celém universu konečně zapamatovatelné hrdinské theme, zatímco Jackman na něm sice jen párkrát parazituje, jinak celý hudební styl posouvá do jiných neladících sfér. V tomto ohledu rozhodně krok zpátky. Celkové resumé tedy zůstává značně nejednoznačné, plné protichůdných tendencí. Pokud máte styl marvelovek rádi, Návrat prvního Avengera dokáže splnit veškerá očekávání. Pro příležitostného diváka už začíná být celá bublina nafouknuta až příliš. Stále ještě nepraská, ale nemá k tomu daleko. A co si budeme namlouvat - všechny tyto výplňové díly mají jen pomoci zkrátit čas čekání na další Avengers. Pokud k tomu budeme přistupovat takto, pak si ani nemáme na co stěžovat. Případ uzavřen.


Natasha Romanoff: "You do anything fun Saturday night?"
Steve Rogers: "Well, all the guys in my barbershop quartet are dead. So no, not really."


0 komentářů:

Okomentovat