Hledej

neděle 12. května 2013

Iron Man 3 (2013) - 75%

Iron Man 3
Tak nám léto předběžně začalo. Alespoň z hlediska sezóny filmových blockbusterů. A vzhledem k trendu několika posledních let je pochopitelné, že jej začal komiksový velkofilm. Po prvních dvou dobrodružstvích železného muže a jedné týmové participaci přichází na scénu opět Tony Stark ve svém třetím samostatném filmu. A z narativního hlediska se nachází někde uprostřed marveláckého plánu. Jednak je třetím Iron Manem odstartovaná tzv. "druhá fáze", která má po samostatných hrdinských snímcích vrcholit sequelem Avengers, zároveň se však jedná i o završení jedné trilogie, která veškerou tu mánii v podstatě otevřela. Jedná se o důstojné zakončení? Může po megalomanské akci agentů S.H.I.E.L.D.u a jejich superhrdinských pomocníků vlastně znovu uspět film "jen" s jednou postavou? Na následujících řádcích zjistíte odpovědi.

Předně si musíme připomenout značné zklamání, které se neslo s druhým Iron Manovým dílem. Zábavnou lehkost a epičnost jedničky nahradila nezdařilá akce, mdlý padouch a spousta (byť zábavné) konverzační vaty. Tony Stark (Robert Downey Jr.) ale naštěstí zůstal sympaťákem a celý příběh unesl na svých bedrech sám. Poté přišli Avengers a hrdinové samostatných filmů se najednou museli dělit o svou porci pozornosti. Případné obavy naštěstí byly zažehnány a vznikl komerčně i uživatelsky velmi úspěšný počin. Natolik úspěšný, že zdolal mnoho výdělečných rekordů a pokořil hranici tržeb půldruhé miliardy amerických dolarů, čímž se dostal na bronzové místo kasově nejúspěšnějších filmů historie (Jamese Camerona však z čela jen tak někdo nesesadí). Studio Marvel zkrátka ví co dělá. Zůstává bez debaty, že mezi nejoblíbenější postavy z tohoto univerza patří Hulk (který to na filmovém plátně má zatraceně těžké) a pak právě Iron Man. Poměrně neznámý plecháč si obecenstvo získal charismatem, vtipem a klukovsky nezbedným pohledem jeho představitele.

Watching the game... Having a bud...
Na neúspěch prvního sequelu se záhy zapomnělo, ostatně jako na celý film jako takový, a obecenstvo začalo napjatě očekávat další nadílku od této dojné krávy. A protože se jedná o studio pilné, nemuseli jsme čekat dlouho. Pečlivě rozvržený program zaručuje jeden velkolepý blockbuster za druhým tak, že si kina a potažmo diváci ani nestačí oddechnout. Tony Stark se po roce vrátil bez svých superkamarádů a nyní jej čeká dosud nejnapínavější konfrontace. Nejen s vlastními démony, ale rovněž s úhlavním arcipadouchem - samotným kouzelníkem Mandarinem (Ben Kingsley). Tento obávaný terorista nahání hrůzu celým Spojeným státům a cizí mu není ani vydírání prezidenta. Komplexnost příběhu dotváří ještě jeden zneuznaný vědec, Aldrich Killian (Guy Pearce), který Starkovi a jeho nejbližším ještě pekelně zatopí...

Killian ukazuje Pepper svůj geniální mozek. Doslova.
Příběh je tak zcela komiksového rázu, se svými klady i zápory. Hlavní hrdina dosáhne díky záchvatům úzkosti po newyorském incidentu svého pomyslného dna psychického zdraví a po destrukci jeho sídla musí začít od začátku. Nechybí pak pořádně nebezpečný padouch, morální podpora malého chlapce z venkova a pochopitelně i kráska v nesnázích - Pepper (Gwyneth Paltrow). Prioritou scénáristy by pak mělo být uvést veškeré archetypální postupy do přehledného balíčku, který neurazí fanoušky předlohy, ale především potěší návštěvníky kinosálu. A zde vytáhlo studio Marvel pomyslné eso z rukávu, kterým není nikdo jiný, než Shane Black. Slavný scénárista a režisér zároveň obsadil i režijní židličku a po Kiss Kiss Bang Bang se dal znovu do kočírování Roberta Downeyho Jr. Pokud jste uvedený snímek viděli, pak víte, s kým máte tu čest a co tenhle člověk dokáže vytvořit. Pokud náhodou ne a neříkají vám nic ani pojmy jako Smrtonosná zbraň nebo Poslední skaut, pak byste měli přestat číst a buď tyto zásadní chyby okamžitě napravit, nebo nadosmrti zavrhnout svou pasivní účast ve světě filmů. Pokud Blackovi totiž není něco cizí, pak jsou to právě chytré a vtipné scénáře.

Jak se podařilo přivést na plátno slavnou postavu Mandarina? Vykutáleně.
Pokud ale máte práci na zakázku pro gigantickou organizaci, musíte svou kreativnost držet poněkud na uzdě. Finální slovo má v těchto případech vždy producent a studio. Přesto se do třetího Iron Mana dostala i tak celá řada povedených scén a situačních gagů. Film však primárně ani sekundárně není rozjuchanou komedií. Už od prvních trailerů bylo jasné, že se půjde ve stopách Temného rytíře. To znamená potemnění a roztočení soukolí osudovosti. Trend je trend a díky Nolanovým móresům se za několik týdnů budeme dívat i na potemnělou verzi samotného Supermana (ve kterém má Nolan také prsty, ale na to ještě včas dojde řada). Stark už není takový bezstarostný filantrop a playboy, průlet červí dírou a čelení útoku mimozemského původu dokázalo přehodnotit i jeho žebříčky. Díky zvolené formě vyprávění je příběh poutavý, není přímočarý a scénáristicky vlastně ze všech tří dobrodružstvích nejdospělejší. A hlavně má zapamatováníhodné padouchy. Především pak právě Mandarina a jeho odhalení...

"Buddy movie" tón by filmu slušel po celou dobu. Protože Shane Black.
Bohužel film není tentokrát doprovázen ani songy Black Sabbath, ani AC/DC. Alespoň instrumentální pasáže doznaly výrazného vylepšení a Brian Tyler přináší i něco jako "theme". Poslední příběh výřečného mechanika a jeho plechového alterega je povedeným završením trilogie a dokonale funguje i bez dohledu slavné týmovky a agentů S.H.I.E.L.D.u. Přesto se nelze úplně ubránit pocitu odizolovanosti a otázkám směrem k působení ostatních superhrdinů, když je v ohrožení i samotný prezident. Iron Man 3 pokračuje v nastolené vlně marvelovských adaptací. Někomu to díky celé uniformovanosti nemusí sednout, ale takový divák by se nedostal až tak daleko ve sledování komiksového maratonu jednoho studia. Shane Black dokázal zkrotit scénář i režii, čímž se z filmu stal dokonalý adept na letní návštěvu kina za ryze popcornovou zábavou. Z hlediska celkové udržitelnosti ale není tak zcela jasné, jestli se dá tímto způsobem bez jakékoliv evoluce pokračovat do budoucna. Robertu Downeymu Jr. tímto filmem vypršel podepsaný kontrakt a co bude dál můžeme nyní jen odhadovat. Oblíbenost charakteru a zatím astronomicky rostoucí tržby pochopitelně budou nutit studio k dalšímu samostatnému počinu (třetí fáze?). Jestli do té doby už nebudeme touto tematikou přesycení, jestli nás bude Iron Man bavit jako dosud a jestli jej znovu uvidíme se známou tváří, to je prozatím ve hvězdách.

"You can take away my suits, you can take away my home, but there's one thing you can never take away from me: I am Iron Man."


0 komentářů:

Okomentovat